Новий голова поліції Донеччини Віталій Невгад погрожував журналістам

20:10, 19.07.2017
Новий голова поліції Донеччини Віталій Невгад погрожував журналістам

Нацполіція засудила хамську поведінку полковника Невгада, а потім підвищила на посаді.

Фронтова журналістка Наталія Нагорна стверджує, що новопризначений начальник поліції Донеччини Віталій Невгад казав їй, що знімальну групу «1+1» «ще мало побили» і вони «нічого не зможуть добитися» у приватній розмові після побиття журналістів поліцейськими на блокпосту поблизу Мар’їнки 6 липня.

 

Про це Наталія Нагорна повідомила у Facebook  в середу, після того, як стало відомо про призначення полковника Невгада керівником поліції Донеччини.

 

За її словами, на минулому тижні їй пропонували допомогу журналістські організації та захисники прав людини в ситуації навколо нападу на знімальну групу під Марїнкою.

 

«Я говорила, що в мене немає бажання кидати тінь на поліцію взагалі і що я чекаю на результати розслідування і буду готова говорити, коли побачу ці результати», - пояснює свою позицію журналістка.

 

Адже з питанням про справедливе розслідування про напад донецьких поліцейських на неї, оператора та водія пані Нагорна з колегами у перший же день звернулася до тодішнього заступника начальника поліції Донеччини Віталія Невгада.

 

«На що той заявив нам в приватній бесіді, що "вас ще мало побили", що "ви нічого не зможете добитися" і що "ви самі винні". Власне саме поведінка Невгада змусила мене переводити інцидент посеред дороги в публічну площину», - зазначає фронтова журналістка.

 

Після чого Національна поліція звернулася до неї з вибаченнями.

 

«Також мене запевнили, що своєю відверто хамською поведінкою Невгад попсував собі кар'єру. Хоча я про це й не просила. Отже, сьогодні з'явився перший "покараний" у справі про наше побиття, незаконне застосування зброї та перевищення службових. Вітаю, Донеччина!», - іронізує пані Нагорна з приводу призначення Невгада керівником поліції області.

 

Зауважимо, на минулому тижні Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вимагала оперативної та належної реакції керівництва МВС на інцидент з побиттям знімальної групи телеканалу «1+1», що трапився у Донецькій області 6 липня.

 

«Ганебна поведінка поліцейських на блокпосту біля Мар'їнки та спроба управління Нацполіції в Донецькій області перекрутити інформацію щодо інциденту - є проявами дикунства. Поки що у ситуації з побиттям авторитетної фронтової журналістки Наталії Нагорної Нацполіція демонструє традиційну міліцейську "солідарність" з тими, хто застосовує грубу силу до журналістів», - йшлося у заяві НСЖУ.

 

Спілка вимагала внесення інформації про інцидент до Єдиного реєстру досудових розслідувань (за перевищення влади та перешкоджання журналістській діяльності) та відсторонення поліцейських на час розслідування їх дій.

 

Тоді як спеціальна кореспондентка новин Наталія Нагорна, яка була у складі знімальної групи, розповідала, що причиною конфлікту знімальної групи «1+1» на КПП поблизу Мар’їнки була не відмова журналістів показати документи, а їх намір зафіксувати правопорушення, яке здійснювали люди у поліцейській формі.

 

За словами журналістки, поліцейські повалили її обличчям на землю, над її головою перезаряджали автомат із нецензурною лайкою: «Ти, с… не воюєш!.» Один із «співрозмовників» забрав у журналістів телефон, жбурнув на землю, намагаючись розбити. Попри це шматок запису, на якому видно зокрема, як виривають і жбурляють телефон, зберігся.

 

Як повідомляла «УМ», у середу міністр МВС Арсен Аваков повідомив про призначення начальника поліції Донецької області В’ячеслава Аброськіна на посаду першого  заступника голови Нацполіції.

 

Тоді як начальником поліції Донеччини став заступник Аброськіна Віталій Невгад.