Третій рік по смерті Степана Чубенка: Генпрокуратура досі не домоглася екстрадиції катів патріота

08:51, 27.07.2017
Третій рік по смерті Степана Чубенка: Генпрокуратура досі не домоглася екстрадиції катів патріота

Вбивці Степана Чубенка переховуються в Росії

Мати 16-річного закатованого "народного героя України" Степана Чубенка вчерговий раз звернулася до Генеральної прокуратури, яка через три роки після смерті сина Сталіни Чубенко не змогла домогтися видачі із Росії вбивць хлопця.

Чергове відеозвернення жінка записала до третьої річниці розстрілу сина, воно опубліковіане на сайті "Цензор.Нет".

Попереднього разу, 19 липня, Сталіна Чубенко оприлюднила відкрите звернення до Генеральної прокуратури України, в якому вчергове наголосила: навіть влада російських окупантів в Криму затримала вбивцю її сина із терористичного батальйону "Керч" Вадима Погодіна.

Як повідомляють ЗМІ, Погодіна нібито арештували за підозрою у викраденні та вбивстві людей.

21 липня Генеральна прокуратура, за словами заступника Генпрокурора Євгена Єніна, направила документи до Росії.

"Міжнародні конвенції та практика судів наднаціональної юрисдикції свідчать про обов'язок держав здійснювати правове співробітництво навіть якщо вони перебувають у стані війни та окупують частини своїх територій.Ми будемо робити все можливе, щоб злочинці несли передбачене законом покарання, навіть якщо вони переховуються на тимчасово окупованій території", - говорить Єнін.

У квітні 2017 у Чебоксарах, що в Росії, на 72 години був затриманий Юрій Москальов. Однак, не дочекавшись відповідних документів від України про екстрадицію, російські правоохоронці відпустили вбивцю.



Нагадаємо, на початку липня 2014-го Степан Чубенко відправився в Київ до знайомих. Про точну дату повернення не повідомляв - хотів зробити сюрприз.

"Ми знаємо, що зі столиці Степан виїхав 23 липня - пригадує мати героя. - Просили його по телефону, щоб їхав через Харків чи Красноармійськ, та чому син не послухався та вирішив їхати через Донецьк - не знаємо досі. Мабуть,квитки були лише до Донецька".

Під час поїздки потягом через Донецьк хлопець був затриманий бойовиками з батальйону "Керч", за однією з версій, за жовто-блакитну стрічку на рюкзаку, за іншою - за те, що почав сперечатися з ними проти роз'єднання країни і утворення автономних республік. Бити неповнолітнього хлопця бандити почали ще в Донецьку. Потім юнака відвезли до Горбачово-Михайлівки, де після страшних катувань розстріляли.

Відразу після зникнення сина його мати поїхала в Донецьк на його пошуки.

"Чиновники "ДНР", з якими ми спілкувалися, явно не прагнули допомогти в пошуках сина, - каже Сталіна. - Довелося чергувати біля будівлі Донецької обладміністрації, щоб пробитися до високого начальства. Коли бачила, що туди під'їжджає хто-небудь з охороною, підходила і починала швидко викладати суть справи: "Зник мій 16-річний син..." Таким чином вдалося поспілкуватися з ватажком "ДНР" Олександром Захарченком. Він зупинився, вислухав, пообіцяв розібратися. А наступного дня повідомив, що Стьопа розстріляний, пообіцяв знайти і покарати винних".

У кінці вересня 2014-го до матері прийшла звістка, що тіло знайдено. Ексгумація була призначена на 6 жовтня, мати впізнала свого сина.

"Я стояла біля могили і, поки її розкопували, подумки чіплялася за останню надію: а раптом це помилка? І навіть коли дісталися до тіла сина (воно було загорнуте в целофан), ще не вірила, що це він. Одяг впізнала, але думала: а раптом його речі одягли на когось іншого? Однак чим більше його розглядала, тим більше переконувалася, що це моя дитина. Побачила, що вбивці зняли з нього кросівки. А ось руки, пов'язані скотчем за спиною, перед розстрілом, не розв'язали. На голові у Стьопи була та сама футболка, в якій він грав в КВН".

Їй вдалося домогтися відправки тіла у Краматорськ. Поховали Степана Чубенка 8 листопада 2014 року в його рідному місті.

Вбивцями неповнолітнього патріотичного хлопця виявилися троє бойовиків з батальйону "Керч" - Москальов, Сухомлінов та Погодін (1969, 1971 і 1984 років народження). Двоє з них - мешканці Донецька, один - з Макіївки. Матері Степана "влада ДНР" повідомила, що вбивць її сина піймали, але двом з них (Сухомлінову та Погодіну) вдалося втекти до окупованого Криму.