Українця Олександра Акопова нагороджено за мужність при посадці наосліп літака у Стамбулі

12:35, 29.07.2017
Українця Олександра Акопова нагороджено за мужність при посадці наосліп літака у Стамбулі

Про героїзм Олександр Акопова навипередки повідомляють турецькі ЗМІ.

Президент України Петро Порошенко відзначив орденом «За мужність» українського пілота Олександра Акопова, який у надзвичайно складних погодних умовах «наосліп» посадив пасажирський літак в аеропорту Ататюрка у Стамбулі 27 липня.

 

Про це повідомляє прес-служба Президента України в суботу.

 

"Президент України Петро Порошенко відзначив орденом "За мужність" українського льотчика Олександра Акопова, що працює пілотом на рейсах турецької компанії AtlasGlobal, який 27 липня в надзвичайно складних погодних умовах врятував життя 121 пасажира та 6 членів екіпажу, бездоганно виконав посадку аварійного пасажирського лайнера в аеропорту Стамбула "Ататюрк", - йдеться у повідомленні.

 

В указі глави держави зазначається, що Акопова відзначено високою державною нагородою за мужність і самовідданість, виявлені під час виконання службового обов'язку, та високий професіоналізм.

 

Пізніше прес-служба президента повідомила, що Порошенко зателефонував Акопову і особисто подякував пілоту за його вчинок.

 

"Завдяки Вашому надвисокому професіоналізму та Вашій нечуваній витримці 121 пасажир та 6 членів екіпажу відтепер можуть святкувати свій другий день народження. Україна пишається такими своїми синами", - зазначив президент під час розмови.

 

Порошенко також пообіцяв особисто вручити Акопову орден "За мужність" ІІІ ступеня під час перебування пілота в середині серпня в Україні.

 

В свою чергу Акопов розповів президентові подробиці інциденту та поділився, що незважаючи на пережиту надзвичайну ситуацію перебуває в доброму настрої і готовий далі виконувати свої обов'язки. Пілот подякував Порошенку за дзвінок та високу державну нагороду.

 

Як повідомляла «УМ», капітан українського літака Олександр Акопов здійснив екстренну посадку в аеропорту Ататюрка у Стамбулі фактично «наосліп» у складних погодних умовах.

 

Пілоту вдалося посадити літак попри те, що на вистоті 4 тисячі футів величезний град пошкодив скло кабіни і ніс літака. При посадці Акопов нахилив літак на бік, щоб бачити смугу через бокове скло.