Чиновники відмовляються скасовувати дозвіл на скандальну забудову Сінного ринку

09:46, 01.08.2017
Чиновники відмовляються скасовувати дозвіл на скандальну забудову Сінного ринку

Квартири в скандальному комплексі "Ярославів град", що може вирости на місці Сінного ринку, уже давно продають (Сегодня)

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ не може вплинути на ситуацію щодо забудови Сінного ринку, а для зупинення скандальної забудови рекомендує звертатися до суду.

Про це на брифінгу 31 липня заявив державний секретар Мінрегіонбуду Максим Малашкін, повідомляє "Укрінформ".

"На сьогодні листами від міністерства чи якимись роз’ясненнями ми не можемо вирішити питання. Це як мінімум перевищення повноважень, що є абсолютно неможливим", - сказав Малашкін.

Він додав, що містобудівні умови та обмеження щодо цього об’єкта є чинними на весь цикл будівництва.

"Навіть якщо буде якийсь лист, який стане підставою для скасування тих самих містобудівних умов та обмежень чи інших дозвільних документів, то ми одразу отримаємо звернення забудовника до суду. Я упевнений на 100%, що він такі суди виграє, чітко посилаючись на норми закону", - додав держсекретар.

За його словами, закон не передбачає можливості скасування документу після того, як він уже виданий і діє.

Малашкін переконаний, що є ще одна можливість скасування містобудівних умов – через суд.

"Думаю, що саме це є тим засобом, який у подібних ситуаціях може вирішити це питання", - наголосив Малашкін.

Перший заступник голови Держархбудінспекції Валерій Філончук підтвердив, що інспекція провела позапланову перевірку законності видачі містобудівних умов та обмежень на об’єкт будівництва на вулиці Воровського, 17 (нині Бульварно-Кудрявська).

"Містобудівні умови та обмеження були видані 13 березня 2013 року. За результатами перевірки встановлено, що на той час підстав для відмови у видачі забудовнику цих дозвільних документів не було. Тож ці містобудівні умови на даний час є чинними", - заявив він.

Нагадаємо, в історичному центрі Києва на місці колишнього Сінного ринку відбувається забудова комплексу багатоповерхівок.

За проектом 22-поверхівки мають перекрити вид на місто, активісти стверджують, що ця територія відноситься до буферної зони "Софії Київської", що внесена до списків світової спадщини ЮНЕСКО.

"Просто вдумайтеся, що станеться з Воровського, Ярославовим валом, Гончара і нещасним майже-вже-колишнім Чеховським провулком після того, як щоранку і щовечора до вже наявного трафіку додадуться не тільки жителі поки незаселеній висотки Артхолла, але ще і жителі 861 квартири, 9000 метрів офісів і працівники 2500 метрів торгових площ?", - заявляє противниця забудови Юлія Нікітіна.

Активісти охрестили проект "Троєщиною на Львівській площі", натякаючи на недолугість висотної забудови в історичному центрі.

На скандал прореагував мер Києва Віталій Кличко, але забудова не зупинилася.

Скандал із забудовою колишнього Сінного ринку спалахнув ще 2015 року, коли тут почали рити котлован і забивати палі.

Міська влада і активісти були категорично проти багатоповерхової забудови, яка б псувала вигляд центру міста. Компанія, що виступає підрядником, запевняла, що роботи – підготовчі, а затвердженого проекту поки що немає.

У квітні 2016 року столичне управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження з приводу відчуження земділянки (2004 року Київрадою було передано в оренду на 10 років) за статтею "Службова недбалість".

У вересні 2016 року Голосіївський райсуд наклав арешт із забороною відчуження на земельну ділянку колишнього ринку.

Але вже у листопаді 2016 року на вулиці Бульварно-Кудрявській, 17, де був Сінний ринок, відновилося будівництво, а в мережі з'явився сайт з продажу квартир у майбутніх будинках.