Генштаб ЗСУ визначається чи дозволяти мобілки на передовій

15:10, 08.08.2017
Генштаб ЗСУ визначається чи дозволяти мобілки на передовій

Мобілки на передовій несуть небезпеку для їхніх власників.

Командирам Збройних сил України буде дозволено самостійно приймати рішення щодо можливості користування їхніми підлеглими мобільними телефонами в зоні АТО.

 

Про це заявив начальник Військ зв'язку ЗСУ, начальник Головного управління зв'язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимир Рапко у вівторок.

 

«Щоб не порушувати права людини, ми дозволили командирам залежно від ситуації самим ухвалювати рішення, можна чи не можна користуватися мобільним телефоном підлеглим у зоні АТО», - сказав генерал-майор Рапко.

 

Він пояснює, що у даному випадку небезпека полягає у тому, що «коли щоранку о 8-й годині 120 телефонів зазвичай збираються в одному місці, ворог розуміє, «що це або сніданок, або якийсь брифінг і може надати команду на ураження».

 

Водночас, Володимир Рапко зазначив, що користуватися телефонами в зоні АТО, з одного боку, і можна, проте трапляються непередбачувані випадки, і тому переважна більшість командирів забороняє підлеглим користуватися мобільними, щоб зберегти їхнє життя і здоров'я.

 

На думку начальника Військ зв'язку ЗСУ, потрібно проводити роботу з підлеглими, аби вони розуміли, що мобільними можна користуватися лише у термінових, окремих випадках. Крім того, генерал-майор зауважив, що з будь-якого місця, з будь-якого телефона в зоні АТО безкоштовно можна набрати будь-який міський чи міжміський телефон оператора.