Юлія Мостова вразила інтернет текстом про важливість залишитися в Україні

13:22, 21.08.2017
Юлія Мостова вразила інтернет текстом про важливість залишитися в Україні

Юлія Мостова спровокувала чергову хвилю обговорення підстав для еміграції з України та причин, щоб залишитися (ДетекторМедіа)

Головний редактор видання "Дзеркало тижня" Юлія Мостова у своїй колонці на сайті "ZN.ua" опублікувала текст під назвою "Не зрікаються в любові", у якому вона описала причини, що спонукають її виїхати з України та підстави, щоб тут залишитися. Текст Юлії Мостової викликав дискусію в соцмережах, хоча авторка у них не веде активного спілкування.

"Найтемніше перед світанком. А я знаю, що він почнеться ще в цьому десятилітті", - відзначає Юлія Мостова на початку статті.

Редакторка "Дзеркала тижня" та дружина Анатолія Гриценка розповідає, що у неї та родини було багато можливостей виїхати з України для постійного проживання закордоном.

"Я хочу поїхати від нереалізованої Незалежності. Бо, озираючись назад, не можу позбутися думки, що політичний клас використовував незалежну Українську державу тільки з однієї метою — розкрасти. Ми втратили території, всохли в демографії, майже добили медицину, освіту і промисловість, убили науку", - пише Мостова.

Вона вказує, що українська меншовартість не лише стосовно Росії, але і стосовно Заходу, куди найчастіше від’їздять українці.

Виїхати Юлю Мостову спонукає і президент, "народжений під знаком "Жадібні Терези", і олігархи, і виборці, що продають свій голос за 200 гривень, і волонтери, що наживаються та продаються, і рейдери, натякаючи на діяльність скандальних ветеранських об’єднань.

Не до вподоби Юлії Мостовій забудова зелених зон у містах, а також те, що про її дії нібито доповідають президенту, а гроші на своє видання їй доводиться "жебрати, лавіруючи й не бажаючи потрапляти в полон вітчизняного бізнесу".

Причини, щоб залишитися, які наводить Юлія Мостова - це рідна земля, Батьківщина, яка важлива для її батьків та дітей, а також бабусі, що продають продукти біля метро. Серед причин те, що авторка тексту, відвідавши понад 50 країн, не бачила багатьох визначних місць України.

Головне - Юлія Мостова не хоче їхати від українських людей.

"Я не поїду від Любомира Гузара, який приїхав із благополучного світу, щоб зробити нашу країну кращою; який повернувся, щоб залишитися. Від Лесі Литвинової: я їй не потрібна, але вона потрібна мені. Від Віталія Шабуніна: у нього такий гарний хук! Від дідусів-конструкторів, які пам'ятають, що ОПК — це не тільки відкіт. Від дивом уцілілих убогих шкільних учителів, чиї учні привозять медалі зі світових олімпіад. Від кількох тисяч розумних студентських очей, хай у країні й залишиться тільки половина їх", - пише вона.

"Я не поїду від тих, хто не здався. Хто мужніє, набирається розуму, міцніє. Хто вчиться на своїх помилках. Від тих, хто буде готовий, а не думає, що вже готовий, коли Україні випаде черговий шанс стати іншою. Я хочу застати цей день. Я хочу в цьому брати участь. Я хочу, нарешті, зрадіти тому, що вийшло", - резюмує Юлія Мостова.


Текст викликав бурхливі обговорення у Facebook.

Одним із тих. хто відреагував на текст Мостової, став Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Він вважає, що світ не можна ділити на чорне та біле, хоча за приклади наводить поведінку людей, яка має значні розбіжності, наприклад поїздки на відпочинок у Крим та у зону бойових дій на сході України.

"Якщо наші зрадофіли виїдуть, вони і у Німеччині проклинатимуть канцлера та депутатів за продаж мобільних карток по паспорту і відсутність відкритого реєстру е- декларацій влади.Вони і в Іспанії закликатимуть не платити податки, бо спецслужби, мовляв, проспали теракт, а в Італії щоденно запускатимуть дрони і публікуватимуть фото маєтків продажних чиновників. У Франції вони протестуватимуть проти військового параду", - відзначає Юрій Луценко.

Він вважає, що країну змінюють оптимісти, а не "зрадофіли", які можуть лише критикувати.

Юрій Луценко вказує на владні досягнення з часів Революції Гідності: виплати "соціалки" за умови пустої державної казни, міжнародну підтримку України та безвізовий режим із ЄС, боротьбу з хабарництвом, підтримку армії зброєю та збільшення зарплат військовим, наповнення місцевих бюджетів за рахунок децентралізації, побудову 56 заводів та ремонт 3500 кілометрів доріг, а також конфіскації в державний бюджет 1,5 мільярда, вкрадених Януковиичем.

"Знаю, ви заперечите все це олігархами, Роттердамом, корупцією,судовим саботажем, несправедливими тарифами і жахливими пенсіями. Це правда. Працюємо над цим. Хочете, щоб результат був швидше - приєднуйтесь", - зазначає Юрій Луценко.