Луценко шокований подіями в Одеському СІЗО

18:43, 23.08.2017
Луценко шокований подіями в Одеському СІЗО

Генпрокурор Луценко спілкувався із запорізькими журналістами на фоні ДніпроГЕСу.

Генпрокурор Юрій Луценко наголошує на необхідності реформовування пенітенціарної системи, оскільки шокований ситуацією в Одеському слідчому ізоляторі.

 

Про Луценко заявив у коментарі журналістам в Запоріжжі у середу.

 

Йдеться про згвалтування і вбивство працівниці СІЗО арештантом і послідуючі репреції від адміністрації ізолятора по відношенню до арештантів.

 

"Для мене взагалі було шоком, що людина, яка засуджена пожиттєво за вбивство, була розконвойована і в свою камеру не заходила днями". Для мене це шок. І як для генпрокурора, і як для колишнього міністра внутрішніх справ, і навіть як для колишнього зека", - наголосив Юрій Луценко.

 

Генпрокурор також зазначив, що шокований тим, що ув’язнений зробив зі своєю жертвою. Проте, за його словами, він найбільше шокований діями керівництва СІЗО після інциденту.

 

Коментуючи масове побиття в’язнів після трагічної події, генпрокурор зазначив: "Без відповідного наказу, який є згідно законодавства обов’язковим, без узгодження з прокуратурою задіяння спецназу для масового без розбору побиття є і незаконним, і просто шокуючим".

 

Окрім того, Луценко заявив, що необхідно реформувати пенітенціарну систему.

 

"Ми повинні, і я говорив про це з прем’єр-міністром, кардинально реформувати пенітенціарну службу - це означає більшу зарплату, новий персонал, і нове керівництво. Я переконаний, що бізнес, який крутиться навколо СІЗО, не повинен призводити до вбивств і побиття людей в цих держаних закладах", - зазначив керманич ГПУ.

 

Генпрокурор підкреслив, що завдяки низці змін, прийнятих останнім часом до пенітенціарного законодавства, його було "значно лібералізовано та гуманізовано, що є заслугою і депутатського корпусу, і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської".

 

Як повідомляла «УМ», 17 серпня увечері на території Одеського СІЗО у контейнері для сміття виявили частини тіла жінки-інспектора. У скоєнні злочину підозрюється 39-річний ув'язнений, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за умисне вбивство. На думку правоохоронців, він згвалтував та задушив жінку, потім тіло розчленував і викинув у сміттєвий контейнер.

 

За фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками СІЗО прокуратура області відкрила кримінальне провадження. Начальника Одеського СІЗО усунули з посади.

 

Прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган опублікувала відео, де зафіксоване жорстоке поводження з утриманими в Одеському СІЗО.