В Україну росіяни зможуть в’їхати лише за біометричними паспортами: Порошенко підписав указ

18:40, 01.09.2017
В Україну росіяни зможуть в’їхати лише за біометричними паспортами: Порошенко підписав указ

Росіянам не обов’язково мати біометричний закордонний паспорт: їх індивідуальні параметри зможуть зафіксувати українські прикордонники (24tv.ua)

Росіяни зможуть перетнути кордон України лише за біометричним паспортом.

Інформацію про підписання Указу «Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України» опублікувала прес-служба Президента.

"З метою забезпечення національної безпеки, посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України Рада національної безпеки і оборони України доручила Кабінету Міністрів України у місячний строк забезпечити здійснення за участю Служби безпеки України комплексних заходів щодо посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців, у тому числі громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України", - дав розпорядження Петро Порошенко.

Згідно з документом, уряд повинен протягом двох місяців пропрацювати питання про механізм впровадження електронного повідомлення іноземцям та особам без громадянства про в'їзд в Україну та виїзд з країни за біометричними закордонними паспортами, в тому числі громадянами Російської Федерації.

Крім того, з 1 січня 2018 року повинна запрацювати національна система біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та в контрольних пунктах в'їзду-виїзду.

Також Кабміну доручено оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести в нього Російську Федерацію.

Контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію даним указом, покладено на секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президентська прес-служба також повідомляє, що в умовах російської агресії перевірка біометричних даних особи, яка прибуває в Україну, виправдана.

"Найближчими годинами має бути оприлюднено рішення РНБОУ, яким передбачається, що починаючи з 1 січня 2018 року перетин кордону з країн, які становлять ризики для України, має бути здійснений за біометричними паспортами. Або в тих, у кого їх немає, мають бути зафіксовані біометричні дані на кордоні", - сказав Порошенко журналістам на відкритті Центру адміністративних послуг в Харкові.

Перелік відповідних країн затверджує Кабінет міністрів, інформує "Українська правда".

За словами Порошенка, запровадження системи фіксації біометричних даних на кордоні "не означає, що буде заборона, але під час перетину кордону пункти пропуску мають бути оснащені відповідним обладнанням – і буде забезпечена фіксація цих біометричних даних".

Процедура має три етапи. Перший – людина може подати попереднє повідомлення про те, що вона збирається в Україну і перетнути кордон, відповідно – база даних і прикордонники будуть до цього готові. Другий – безпосередня фіксація даних на кордоні, біометричного паспорта або біометричних даних. Третій – фіксація людини в місці, де вона планує перебувати.

"Вважаю, що це практика, яка розповсюджена. В умовах, коли країна є об’єктом військової агресії з боку РФ, ця практика є цілком виправданою", – сказав Порошенко.

Для реалізації цього комплексу заходів буде збільшено потужності центрів із надання адмінпослуг і побудовано нові, в першу чергу поблизу пунктів в’їзду-виїзду.