У Києві закрився магазин, власник якого наказав знищити графіті часів Революції Гідності

07:40, 04.09.2017
У Києві закрився магазин, власник якого наказав знищити графіті часів Революції Гідності

Як втратити приміщення в центрі Києва та отимати збитки для бізнесу через неповагу до символів "Революції Гідності" показав Ігор Доценко (Serhii Nuzhnenko / Радіо Свобода)

Бізнесмен Ігор Доценко закрив свій магазин "Емпоріум" після розголосу інформації про те, що він наказав зафарбувати графіті із "революційними" Тарасом Шевченком, Лесею Українкою та Іваном Франком на будівлі НАН України на Грушевського.

Про це він написав у Facebook та відзначив, що став жертвою провокацій. Після чого сторінку із соцмережі він видалив.

"Салон Емпоріум закритий! Попри те, що ми три з половиною роки дивилися і доглядали за графіті, ми стали заручниками провокаторів, які і зафарбували ці роботи для того, щоб скоїти цей вандалізм", - зазначив він.



У відповідь на таку заяву в Facebook з’явилися фото, як чоловік у темній сорочці зафарбовує малюнки, а поруч стоїть Ігор Доценко.





Вахтанг Кіпіані, редактор видання "Українська правда. Історія", запропонував відкрити у цьому приміщенні філіал "Музею Майдану".




Нагадаємо, що конфлікт навколо магазину "Емпоріум" розпочався з того, що активісти повідомили: власник магазину елітних меблів змив зі стін графіті, що стали одним із символів Революції Гідності та боїв на вул. Грушевського. Вони опублікували скріншоти спілкування з Ігорем Доценком, який переконував, що малюнки  - не така вже і цінінсть, автор невідомий. Виявилося, що малюнки офіційно бул внесені до реєстру пам’яток та, на папері, охоронялися державою.

Після розголосу надвечір неділі 3 вересня під магазином зібралися обурені люди. Вони підпалили шини, розбили вітрини магазину та залишили писькмові нагадування про те, що змивати революційні графіті не можна.