На Грушевського виселять магазин після знищення графіті Революції Гідності

17:05, 04.09.2017
На Грушевського виселять магазин після знищення графіті Революції Гідності

Власники магазину "Емпоріум" поспішно вивозять меблі.

Інститут української мови Національної академії наук не продовжуватиме, а можливо й розірве договір оренди приміщення магазином елітних меблів "Емпоріум" на вулиці Грушевського у Києві. Адже власники будівлі не давали орендарям дозволу на знищення графіті часів Революції Гідності на фасаді.

 

Про це заявив директор Інституту української мови Національної академії наук Павло Гриценко під час прес-конференції у понеділок.

 

"Ми далі не пролонгуємо цієї угоди. Але є юридичні засади, на підставі чого ми можемо розірвати. Продовження оренди не буде", – сказав пан Гриценко.

 

Директор Інституту української мови наголосив, що рішення про розірвання договору оренди можуть прийняти лише після зустрічі з власником магазину, із яким поки що розмови на цю тему не було.

 

Водночас науковець поінформував, що наявний договір передбачає оренду приміщення "Емпоріумом" до кінця року, але додав, що зараз, магазин, "очевидно, буде з’їжджати".

 

Пан Гриценко також наголосив, що ані Національна академія наук, ані Інститут історії України НАН та Інститут української мови НАН, як власники будівлі не давали дозволу на знищення графіті часів Революції Гідності на фасаді.

 

"Ніяких вказівок ані з Академії наук, ані з утримувача цього будинку – Інституту історії, ані від нашого Інституту на те, щоб приводити, як кажуть, у порядок стіни, тобто змивати чи замальовувати їх, не було. Це відбувалося у вихідні, ніхто не інформував попередньо, що буде така акція", – сказав науковець.

 

Павло Гриценко додав, що магазин орендує "площу внутрішню, а не зовнішню".

 

"Фасад належить назагал всьому приміщенню і втручатися у вигляд фасаду й таке інше – це орендарі взяли на себе значно більше права, ніж мали", – запевнив він.

 

Як повідомляла «УМ», 3 вересня з фасаду магазину люкс-меблів "Емпоріум" на вулиці Грушевського, 4, в Києві зникли знамениті патріотичні графіті, які були нанесені під час Революції гідності.

 

Після цього обурені патріоти розгромили вхід до магазину люкс-меблів "Емпоріум".

 

Керівник магазину Ігор Доценко назвав ці графіті "типовим стріт-артом, який час від часу видаляють комунальні служби".

 

Тоді як директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що інститут звернеться до поліції та до Генпрокуратури за фактом вандалізму через знищення графіті, які були пам'яткою історії.

 

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що столична прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом нищення графіті. Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко у Twitter написав, що знищені графіті були частиною експозиції Музею Майдану, і за знищення музейного фонду передбачено кримінальну відповідальність.

 

4 вересня із магазину "Емпоріум" взялися вивозити меблі. Напередодні керівництво магазину заявило, що він закривається через якісь провокації.