У Запоріжжі підірвали золотий офіс «смотрящего» Анісімова

08:41, 13.09.2017
У Запоріжжі підірвали золотий офіс «смотрящего» Анісімова

Місце вибуху в Запоріжжі дослідили правоохоронці.

Вибух стався біля офісної будівлі (відомої серед місцевих як «золотий офіс»), розташованої по вулиці Патріотичній, 20 у Запоріжжі  близько 22:00.

 

Саме тут раніше був офіс впливового місцевого бізнесмена Євгена Анісімова, який був «смотрящим» від режиму Януковича за регіоном і у кримінальних колах відомий як «Анісім».

 

Інформацію про вибух підтвердили у поліції Запоріжжя.

 

"Постраждалих немає. Виїхала вибухо-технічна служба та слідчо-оперативна група. Встановлюють обставини інциденту", - повідомила прес-секретар головного управління Нацполіціі в Запорізькій області Катерина Людвік.

 

Вранці поліція повідомила, що експерти зібрали металеві залишки та мікрочастинки з місця інциденту і направили їх на експертизу, щоб з'ясувати який саме вибуховий пристрій було застосовано. 

 

У цій же офісній будівлі вже відбувався схожий інцидент в ніч з 3 на 4 вересня 2015 року. Тоді в результаті вибуху були пошкоджені перекриття даху будівлі. Поліція розслідувала цю подію за ознаками ч. 4 ст. 296 КК України (особливо злісне хуліганство).

 

Зазначимо, що наразі Євген Анісімов не перебуває в Україні. У період з 2011 по 2013 роки місцеві ЗМІ писали про його вплив на запорізький бізнес і владу. Анісімов був найбільшим спонсором місцевих організацій Партії регіонів.

 

Анісімов вважався другим "смотрящим" по Запорізькому регіону в період правління Януковича. У 2010- 2013 р.р. за неофіційними даними, під його контролем перебували всі комунальні підприємства Запоріжжя, Енергодара, Мелітополя та низки інших населених пунктів області, відвали металургійних підприємств Балки Середньої, ринки, маршрутні перевезення і т.д.

 

Представники його угруповання також обкладали даниною приватний бізнес і здійснювали рейдерські атаки на великі підприємства регіону. У жовтні 2013 року Анісімов був затриманий УБОЗ ГУ МВС України в Запорізькій області за підозрою в скоєнні злочинів, передбачених ч.4 ст.189 ККУ - «Вимагання».

 

У його офісі та домоволодінні під час обшуків були виявлені пачки грошей з написами, що свідчали про те, що це надходження від запорізьких комунальних підприємств. У січні 2014 року Анісімов, щодо якої була відкрита низка кримінальних проваджень, був звільнений з-під варти і зник. Зараз його місцезнаходження не відомо: як і низка членів його угруповання він оголошений в міжнародний розшук.

 

Наприкінці 2016 року прокуратура Запорізької області поширила інформацію про відкриття нового кримінального провадження, в якому фігурують «особи з оточення Анісімова» - в зв'язку з виявленням порушень при відчуженні 268 об'єктів комунальної власності.