Журналіста Миколу Семену засудили в Криму до 2,5 років за патріотизм

15:51, 22.09.2017
Журналіста Миколу Семену засудили в Криму до 2,5 років за патріотизм

Підтримати Миколу Семену (ліворуч) в суді прийшов Ільмі Умеров.

Контрольований окупаційною російською владою Залізничний районний суд  Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту, політв’язню Миколі Семені у п’ятницю. Його засудили до 2 років та 6 місяців умовно, а також заборонили вести публічну діяльність на три роки.

 

Вирок зачитала суддя Наталія Шкільна у п’ятницю після обіду.

 

Пан Семена також буде зобов'язаний 2 рази на місяць відмічатися ФСВП (Федеральній службі виконання покарання).

 

Журналіста визнали винним у «публічних закликах до порушення цілісності Росії».

 

Комп'ютер Семени, вилучений під час обшуку, буде «конфіскований на користь держави».

 

Підтримати Семену на засідання прийшов заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, якому окупанти також мають оголосити вирок наступної середи.

 

Сторона обвинувачення просило для Семени три роки ув'язнення умовно.

 

Один з адвокатів Миколи Семени Олександр Попков зазначив у коментарі Крим.Реалії, що справа проти його підзахисного «не вкладається, по-перше, в рамки логіки і здорового глузду, а по-друге, в рамки законодавства, в тому числі російського».

 

Олександр Попков також звернув увагу на важливість того, що питання про припинення переслідування Миколи Семени зараз порушують на міжнародних майданчиках, хоча російська влада й ігнорує вимоги міжнародного співтовариства.

 

«Тут необхідно розуміти, що Росія навмисно і спеціально не звертає уваги на ті міжнародні події, ті виступи в міжнародних організаціях на захист політв'язнів, на захист людей, які зазнають політичного переслідування, в тому числі Миколи Семени. Однак це не говорить про те, що не треба їх підтримувати, тому що це дуже важливо, по-перше, для самих людей, які зазнають переслідувань», – підкреслив Попков.

 

Кримський журналіст Микола Семена звинувався окупаційною російською владою в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року в його будинку ФСБ Росії провела обшук, а в травні того ж року йому було пред'явлено офіційне звинувачення в тому, що журналіст опублікував на сайті Крим.Реалії статтю.

 

Микола Семена заявляє, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне вираження думки».

 

Правозахисні й журналістські організації вважають переслідування Миколи Семени політично мотивованим.