На Одещині залякують родину через відмову від російської: спалили авто та налаштовують дитину проти батьків

13:59, 03.10.2017
На Одещині залякують родину через відмову від російської: спалили авто та налаштовують дитину проти батьків

Автівка, яку спалили біля будинку Сапункових в селі Розквіт (Лариса Ніцой)

В селі Розквіт Березівського району на Одещині залякують сім’ю, яка виступила проти вивчення російської мови у школі: у родині Сапункових вночі неочікувало запалала автівка, а вода у водогоні раптово зникла. До цього сталася інша страшна трагічна подія: одній із донечок, доки батьки добивалися справедливості у обласних чиновників, сторонні люди розповіли, що дитина всиновлена, а прийомні батьки залишили напризволяще її рідних братів та сестер в інтернатах.

Про це у Facebook повідомляє дитяча письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой.

"Учора Сапунковим за їхню непоступливість помстилися: прийомній доні розповіли про деталі всиновлення. Сьогодні Сапунковим продовжили екзекуцію. Спалили машину. Ми саме розмовляли по телефону, хотіла дізнатися, як пройшла нарада в області, куди викликали Сапункову, коли зненацька в трубці почулося: "Машина горить!" А з часом прийшло повідомлення: "Мамі дуже погано, це Катя. Тьотя, допоможіть, нам. Ми дуже боїмося...", - описує події Лариса Ніцой.

Вона вже деякий час підтримує родини, що виступили проти обов’язкового вивчення в школі російської.

"Це вже просто зашквар. Розквітівська школа Одеської області. Дві матусі не схотіли вчити російську мову. Дві матусі сказали, що закуплені ноутбуки керівництвом ОТГ за дорожчою ціною, ніж вони коштують - це відмивання в школі грошей. Дві матусі сказали, що пропущені уроки через відсутність учителів - це погано організований процес у школі і віділлється на дітях. Дві матусі сказали, що прибиральниця, яка сидить на уроках, бо її посадила дирекція школи на заміну - це не заміна і це не уроки. І переписування на 4 уроках підряд сторінок книжки, ну що ще може запропонувати прибиральниця, вона й так старається - це не знання і не освіта. І нехай це б сталося раз, всяке буває, але ж у школі це хронічно", - пише вона.




Лариса Ніцой стверджує, що керівництво об’єднаної територіальної громади оголосило війну двом родинам, які не хочуть вивчати російську в школі. Тепер по селу розпускають чутки, що школу взагалі закриють через те, що в ній не буде російської.

"Голова ОТГ Лозов пригрозив, що «зробить так, що село саме заб’є цих дуреп камінням», і розпустив чутку, що через цих двох «притиряних» мам закриває школу в Розквіті. Місцевий департамент освіти підтакує, бо керує ним не призначений директор департаменту, а дружина голови ОТГ Лозова. У школі 170 учнів, розпустить таку школу не можна, однак село перелякалося. З цими мамами бояться розмовляти і їх стороняться. Вони живуть ніби в ізоляції. Та цього мало, голова ОТГ пригрозив вивезти Сапункову із села, а методист з управління освіти йому радить «давіть ету плєсєнь, чтоби галави нє маглі паднять»", - описувала ситуацію Лариса Ніцой наприкінці вересня.

Вона опублікувала аудіозапис розмови із керівництвом у школі. Там батькам пояснили, що вони не мають права вибору предметів для вивчення. 

"Школа керується, насамперед, кадровим складом", - пояснила чиновниця, чому дітей продовжать учити російською.