Інститут нацпам’яті просить правоохоронців розібратися із ремонтом пам’ятників Леніну на Одещині

10:26, 04.10.2017
Інститут нацпам’яті просить правоохоронців розібратися із ремонтом пам’ятників Леніну на Одещині

Досі не знесений Лєнін на Одещині (Sergiy Soltasiuk)

Інститут національної пам’яті звернувся до правоохоронців з проханням перевітити, та в разі підтвердження інформації, притягти до відповідальності посадових осіб, які відремонтували пам’ятники Леніну та Калініну в селі Кубей на Одещині.

Про це йдеться в офіційній заяві Українського інституту національної пам’яті.

Генеральну прокуратуру та Міністерство внутрішніх справ Інститут просить перевірити зазначені обставини та порушити кримінальне провадження за фактом виготовлення, поширення та публічного використання комуністичної символіки за ст. 4361 Кримінального кодексу України.

Службу безпеки України - перевірити посадових осіб сільської ради на предмет вчинення ними дій, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а Державну аудиторську службу - законність використання бюджетних коштів для проведення реставрації.

В Інституті нагадали, що у березні 2017 року вони вже зверталися до Кубейського сільського голови щодо необхідності демонтажу пам’ятників Леніну та Калініну на території села, які, відповідно до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» містять символіку комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов’язковому демонтажу.

Тоді ж Інститут скерував звернення начальнику Болградського відділення поліції Головного Управління Національної поліції України в Одеській області з проханням вжити заходів для припинення зазначеного порушення чинного законодавства.

Як повідомляла "УМ", в селі Кубей на Одещині за державний кошт відремонтували пам’ятники Леніну та Калініну, хоча до цього сільський голова повідомляв, що грошей на демонтаж пам’ятників, як того вимагає закон, у бюджеті нема, а від посильної допомоги патріотичних організацій відмовився.