У Києві зобов’язали ресторани друкувати меню українською

20:52, 05.10.2017
У Києві зобов’язали ресторани друкувати меню українською

Клієнтам у Києві мають пропонувати меню державною мовою.

Київська міська рада підтримала проект рішення «Про подолання наслідків радянської окупації в мовній царині» та постановила друкувати меню в ресторанах державною мовою.

 

Рішення підтримали 80 депутатів Київради у четвер.

 

Відповідним документом пропонується встановити, що в Києві мовою роботи, діловодства і документації органів місцевого самоврядування, підприємств установ та організацій комунальної форми власності є державна мова — українська.

 

Також прописано, що всі рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- та візуальної рекламної продукції мають бути написані українською або іншою мовою з обов'язковим зазначенням їх перекладу чи транслітерації.

 

Також більш детально виписано пункт про використання української мови в місцях громадського обслуговування. Передбачається, що при реалізації товарів і наданні послуг, nершочергово використовується державна мова.

 

"Ми залишили пункт, який передбачає, що у всіх закладах громадського харчування обов'язкова наявність меню державною мовою. При обслуговувані відвідувачів персонал зобов'язується пропонувати меню українською, і лише на вимогу відвідувача, надавати меню будь-якою іншою мовою за наявності", - зазначив депутат Київради Юрій Сиротюк.

 

Проте це правило не поширюються на дипломатичні установи та офіційні представництва міжнародних організацій, які розташовані в Києві.