Олександру Капушу присвоєно звання Героя України посмертно (фото)

19:50, 13.10.2017
Олександру Капушу присвоєно звання Героя України посмертно (фото)

Президент Порошенко вручив "Золоту Зірку" батькам Олександра Капуша. (Фото прес-служби Президента України)

Президент Петро Порошенко присвоїв посмертно звання Героя України 23-річному командиру розвідувального відділення 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади ЗСУ  Олександру Капушу, який героїчно загинув в районі Дебальцевого у лютому 2015 року.

 

Орден «Золота Зірка» глава держави вручив батькам Олександра Капуша - Людмилі Князівні та Василю Івановичу.

 

Церемонія нагородження з нагоди Дня захисника України відбулася у Маріїнському палаці в п’ятницю.

 

Верховний Головнокомандувач  нагадав обставини загибелі воїна: «В лютому 2015 року під час виконання бойового завдання група розвідників 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, очолювана Олександром Капушем, мужньо обороняла позиції від переважаючих сил російських найманців. В найскладніший момент бою на групу зі сторони противника кинули бойову гранату».

 

Глава держави зазначив, що «Олександр, не вагаючись, прикрив собою товаришів, а сам загинув».

 

 

«Позиції були утримані. За проявлені під час бою сміливість і рішучість, особисту мужність і героїзм Капушу Олександру Васильовичу присвоєно звання Героя України. Подвиг Олександра назавжди залишиться у народній пам’яті, стане символом незламності бойового духу захисників української землі», – наголосив Президент звертаючись до батьків Героя.

 

 

Зазначимо, що уродженець Закарпаття, розвідник Олександр Капуш з травня 2014 року брав участь у проведені антитерористичної операції, в тому числі у запеклих боях за аеропорт “Луганськ”.

 

Присутні на церемонії вшанували також пам'ять героїв усіх поколінь хвилиною мовчання.

 

За словами Порошенка, понад 300 тисяч українських воїнів пройшли горнило війни та заслужено, як безпосередні учасники оборони України від агресорки Росії, отримали статус учасника бойових дій. Ще понад 16 700 військовослужбовців удостоєні державних нагород.

 

Так, звання Героя України присвоєно 45 українським воїнам, з яких 27 — посмертно.

 

“Княжий дружинник, запорізький козак, січовий стрілець Української народної республіки, вояк Української повстанської армії та солдат Другої світової війни, бійці-воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, інших військових формувань - покоління за поколінням вони звитяжно бороли кожен клаптик української землі, залізом і власним потом робили внесок у справу незалежності нашої держави. Це об їх мужність і незламність раз за разом розбивалися наші вороги. Тепер в авангарді боротьби українського народу за незалежність стоять воїни ЗСУ та інших військових формувань”, - зазначив Президент.

 

Глава держави також відзначив, що День захисника України стало почесним святом, яке «швидко увійшло в наше життя» і набуло популярності серед українців:

 

На його думку, звання захисника Вітчизни сьогодні є найпочеснішим в Україні завдяки тому, що українські воїни дуже високо підняли цю планку.