Ізраїль знову просить перенести могилу раббі Нахмана з Умані

19:06, 06.11.2017
Ізраїль знову просить перенести могилу раббі Нахмана з Умані

Хасиди щороку приносять мільйони доларів в Україну і в Умань зокрема.

Віце-міністр закордонних справ Ізраїлю Ципі Хотовелі доручила почати переговори з владою України про можливість перенесення останків раббі Нахмана з Умані до Ізраїлю.

 

Про це повідомило радіо «Галею ЦАХАЛу», інформує сайт Об’єднаної єврейської общини України з посиланням на The Jerusalem Post у понеділок.

 

Видання також відзначило, що Україна вже відповіла відмовою.

 

Директор Українського єврейського комітету Едуард Долинський вважає, що українська сторона навряд чи б погодилася.

 

«Це свого роду національне надбання, яке щорічно приносить мільйони доларів у державний і міський бюджети, а також в кишені уманчан», — заявив Долинський.

 

У той же час він зазначив, що перенесення могили підтримують українські націоналісти, такі як партія ВО «Свобода»: вони вважають, що щорічне паломництво хасидів приносить в Умань хаос.

 

Питання про перенесення могили раббі Нахмана піднімається не вперше. У 2007 році канцелярія прем’єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта вела з владою України переговори про перенесення могили до 60-річчя незалежності Ізраїлю.

 

Серед хасидів немає єдиної думки щодо правильності цього рішення.

 

«Нелогічно, що половина Ізраїлю виїжджає з країни під час кожного Рош Ха-Шана», — зазначив рабин Арьех Ліппі,який підтримує ініціативу перенесення останків.

 

Інша частина хасидів вважає, що це суперечить заповіту самого раббі і тривожити прах померлого можна тільки в разі крайньої необхідності.

 

Нагадаємо, що раббі Нахман з Брацлава — засновник брацлавського хасидизму — помер і був похований в Умані в 1810 році.

 

У 1991 році президент Леонід Кравчук оголосив могилу рабі Нахмана офіційним історико-культурним центром брацлавських хасидів.

 

Щороку на Рош Ха-Шана близько 150 тисяч паломників приїздять в Україну до його могили.