В КПІ викладачів закликають припинити утверджувати «русскій мір», викладаючи російською

09:05, 15.11.2017
В КПІ викладачів закликають припинити утверджувати «русскій мір», викладаючи російською

Студенти КПІ на заняттях (kpi.ua)

Активіст організації "За українськомовний Київ" Олександр Вовченко закликає викладачів НТУ "КПІ" імені Сікорського перейти на українську у викладанні, замість того, щоб утверджувати "русскій мір", викладаючи та спілкуючись зі студентами російською.

Про це Олександр Вовченко написав у колонці на сайті "Українська правда. Київ".

Він закликав повідомляти їх організацію про факти викладання у вищих навчальних закладах столиці, не лише в КПІ, російською, щоб у законний спосіб протидіяти цьому.

"Ми закликали студентів політехніки не дозволяти викладачам утверджувати "русскій мір" в Україні. Адже мова – це теж зброя. Про відомі вам факти викладання російською мовою в навчальних закладах столиці просимо повідомляти нас", - написав Олександр Вовченко.

Громадська організація "За україномовний Київ" запровадили безкоштовні юридичні консультації у сфері захисту конституційного права громадян на всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Правову допомогу надає відомий правозахисник, борець за українську мову Сергій Мельничук. Консультації можна отримати щосереди з 11:00 до 15:00 у приміщенні Спілки.

Як відомо, Сергій Мельничук у 2002 році почав відстоювати в суді своє право на функціонування української мови в зросійщеному Луганську. Це призвело до переслідувань його з боку правоохоронних органів.

Олександр Вовченко повідомив, що Сергій Мельничук зміг, будучи студентом, домогтися, щоб в Східноукраїнському університеті імені Даля в Луганську йому проводили заняття українською.

Нагадаємо, відповідно до ст. 48 ЗУ "Про вищу освіту", мовою викладання в Україні є державна мова. Стаття 10 Конституції України визначає, що державна мова в Україні - українська.