Веджіє Кашка: кого вбили російські окупанти в Криму

18:30, 23.11.2017
Веджіє Кашка: кого вбили російські окупанти в Криму

Ваджіє Кашка була тричі депортована із Криму (Рефат Чубаров / Facebook)

Веджіє Кашка - легендарна жінка, яка все життя боролася за права свого народу: спочатку за можливість повернутися до рідного Криму, а потім стала одним із символів борця з новітніми російськими окупантами.

Її смерть теж не залишить нікого байдужим: Веджіє Кашка відійшла у вічність, коли російські силовики спробували її затримати. Жінці стало зле, вона померла дорогою до лікарні.

"Російські окупанти вбили в Криму легендарну 83-річну Веджіє Абла Кашка. Вбили, оскільки їй стало погано при затриманні внаслідок проведення ФСБ-шниками спеціально розробленої операції з дискредитації активних учасників кримськотатарського національного руху", - написав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров.



Веджіє Кашка народилася у 1935 році. Вона не знає точну дату, але святкувала День народження 24 квітня, коли вона змогла повернутися в рідний Крим.

Разом зі своїм чоловіком Бекіром Веджіє-ханим включилася у національний рух у 1950-і роки. Сім'я проживала тоді у Середньочирчицькому районі Узбекистану після депортації кримських татар із Криму в 1943 році.

Доля Веджіє-ханин нерозривно пов'язана з кримськотатарським національним рухом, її по праву можна назвати соратницею Петра Григоренка, Андрія Сахарова, Мустафи Джемілєва.

"У 1956 році, коли настало певне «потепління» (комендантська година вже не була такою суворою), люди почали вимагати повернути їх до Криму. Але я спершу була проти. Не розуміла ще толком нічого. У нас стояли дві залізні ліжка. З собою їх не забереш, а де, думала, знайду такі ж? Але на збори, де обговорювали повернення, ходила. Вікна закривали ковдрами, нібито читали молитву, а в цей час збирали підписи. Пізніше, у 1964 році, я і чоловік вже повністю були в русі", — згадувала Веджіє-ханим у квітні 2014 року.

1967 року родина Веджіє Кашки переїхала на Кубань, а в 1969 – в село Джемрек Карасубазарського району Криму. Через три місяці родину вивезли за межі Криму. У 1973 вони повернулися знову.



"Вона була людиною-легендою для нашого народу. З нею познайомився ще у далекому 2005-му, коли вона прийша у нашу редакцію газети Авдет. Тендінта, невисокого зросту, з доброю посмішкою та сталевим харакером. Вона була майже на всіх подіях, які стосувались кримських татар. І до останньої своєї хвилини вона була з народом, боронивши його від окупантів та підтримаючи його моральний дух в найкладніших ситуаціях", - згадує про Веджіє Кашку журналіст, засновник фундації "КримSOS" Алім Алієв.



"Ця жінка уособлювала в собі жіночу частину національного руху за права кримськотатарського народу, і за право на повернення на батьківщину. Я познайомився з Віджиє-ханум під час Курултаю, на якому обирали муфтія в Криму. Вона здалась мені тендітною жінкою, але дуже великої сили духу. Ганьба, ганьба, і ще раз ганьба Росії, за доведення до смерті цієї літньої жінки", - зазначив головний муфтій України Саід Ісмагілов.

(фото із соцмереж)