В Україні офіційно стало вихідним 25 грудня

12:55, 01.12.2017
В Україні офіційно стало вихідним 25 грудня

Відтепер українці святкуватимуть Різдво двічі: 25 грудня і 7 січня.

Офіційне видання Верховної Ради «Голос України» опублікувало закон про оголошення 25 грудня вихідним днем у п’ятницю, 1 грудня.

 

Закон набуде чинності наступного дня після опублікування, 2 грудня.

 

Документ передбачає, що Кабмін у двомісячний строк має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

 

Чинним Кодексом законів про працю встановлені святкові і неробочі дні в Україні – саме до цього закону вносяться зміни: 25 грудня, коли відзначається Різдво Христове за григоріанським і новоюліанським календарем, оголошується вихідним.

 

Також скасовується святковий день 2 травня, а святковим днем вважається 1 травня - День праці.

 

Щороку уряд схвалює відповідні розпорядження для створення сприятливих умов відзначення свят – про перенесення робочих днів. Наразі Кабмін такого розпорядження не схвалював.

 

В Україні вихідним є 7 січня, коли відзначають Різдво Христове за юліанським календарем (святкують Українська, Російська, Грузинська, Сербська, Польська православні церкви, православний Єрусалимський патріархат в Ізраїлі і Йорданії, а також нечисленні громади в інших країнах; крім того, юліанського календаря дотримується й більшість східно-католицьких церков, серед них і Українська греко-католицька церква; також в Україні цим календарем користуються УПЦ-КП і УАПЦ).

 

Водночас Різдво за григоріанським календарем, яке відзначають не лише римо-католики, але й протестанти, і за схожим до нього новоюліанським календарем, яким користується значна більшість помісних православних церков, 25 грудня, було в Україні робочим днем.

 

Як повідомляла «УМ», 16 листопада Верховна Рада підтримала законопроект №5496 про святкування Різдва двічі - 25 грудня та 7 січня, але виключила з переліку  святкових днів 2 травня.

 

21 листопада закон про запровадження вихідного дня на католицьке Різдво підписав спікер Верховної Ради Андрій Парубій і направив його на затвердження президентові

 

Президент України Петро Порошенко 29 листопада підписав закон про введення вихідного дня на католицьке Різдво 25 грудня.