Леонід Каденюк пропонує прийняти Екологічну конституцію Землі

17:39, 15.12.2017
Леонід Каденюк пропонує прийняти Екологічну конституцію Землі

Леонід Каденюк нагадав про ініціативу вчених України 25 років тому.

Перший космонавт незалежної України, Герой України Леонід Каденюк ініціює збір підписів астронавтів світу під зверненням до ООН щодо необхідності прийняття Екологічної конституції Землі.

 

Про це Каденюк повідомив на зустрічі в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського, присвяченій 20-річчю його польоту в космос.

 

"Ця Конституція повинна прийматися в Організації Об'єднаних Націй, і в мене виникла ідея зібрати підписи астронавтів (космонавтів) світу під зверненням до ООН про те, що документ треба обов'язково приймати. Бо те, що відбувається з екологією на нашій планеті - це дуже страшно. Ми навіть не усвідомлюємо наскільки це небезпечно для життя на Землі", - сказав Каденюк.

 

Для прикладу він навів дані щодо викидів вуглекислого газу (СО2) в атмосферу Землі, якого щорічно виділяється близько 250 млрд. тонн. Фотосинтез планети здатен переробити лише 200 млрд. тонн.

 

Отже, залишок  щорічно накопичується. Крім того, підвищується загальна температура планети. Ці та інші фактори негативно позначаються на здоров'ї населення і впливають на життя майбутніх поколінь на Землі.

 

Каденюк нагадав, що подібне звернення (маніфест Рассела-Енштейна) в 1955 році направляли  до ООН учені. Воно було пов'язане із загрозою ядерної війни, яку необхідно було попередити.

 

Питання про необхідність прийняття Екологічної конституції Землі - основного правового документа, що визначатиме обов'язкові норми поведінки у відносинах між суспільством і природою для всіх без винятку країн світу, українські вчені поставили ще в 1992 році на міжнародній конференції в університеті Гофстра (Нью-Йорк).