Юрій Крисін отримав умовний термін за вбивство журналіста В’ячеслава Веремія (фото)

14:09, 22.12.2017
Юрій Крисін отримав умовний термін за вбивство журналіста В’ячеслава Веремія (фото)

Юрій Крисін (праворуч) отримав умовне покарання попри важкий злочин і рецидив.

Шевченківський райсуд Києва засудив до чоирьох років позбавлення волі умовно (з випробувальним терміном у два роки) ватажка  групи "тітушок" Юрія Крисіна за причетність до вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія під час Євромайдану в лютому 2014 року.

 

Вирок оголосив суддя Олег Лінник у п’ятницю.

 

Суд установив, що 17 лютого 2014 року Крисін, уродженець Горлівки Донецької області, погодився за грошову винагороду в сумі 20 тисяч доларів зібрати групу "тітушок" для протидії активістам Євромайдану.

 

Зокрема, 18 лютого 2014 року він і його підлеглі зібралися на Михайлівській площі в Києві для блокування й побиття мітингувальників.

 

Близько 21:00 того самого дня вони за допомогою гранати зупинили автомобіль, у якому їхав Веремій, витягли його з авто й побили битами. Один із "тітушок" після цього вистрілив у журналіста. Від отриманих поранень той помер у лікарні.

 

Крисін у суді визнав свою провину в інкримінованих йому злочинах, а саме в хуліганстві й завданні тілесних ушкоджень. Він заперечує, що навмисне вбив Веремія.

 

Прокуратура просила суд засудити підсудного до 6 років в'язниці. 

 

Суд вирішив, що дії Крисіна підпадають під ч.4 ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганство), але є пом'якшувальні обставини: каяття і наявність 2 малолітніх дітей.

 

У зв'язку з цим суд засудив його до 4 років в'язниці умовно, тобто звільнив від покарання з випробувальним терміном в 2 роки. Відтак, представники сторони обвинувачення вже заявили, що подаватимуть апеляцію на вирок судді Лінника. 

 

Суд також зобов'язав Крисіна відшкодувати судові видатки в розмірі 12 284 гривень.

 

 

Правозахисниця Марія Томак повідомила у Facebook, що рішення суду присутні зустріли криками "Ганьба".

 

Сам Крисін утік від представників ЗМІ.

 

                                                    Дружина Веремія (ліворуч) у суді. 

 

Дружина Веремія, яка була у суді, заявила, що у вироку вказано неправдиві дані: зокрема, суд назвав Крисіна не судимим, хоча його двічі засуджували за хуліганство й побиття громадян.

 

Журналістка Ірина Ромалійська, присутня в залі суду, написала у Facebook: «В мене для вас невтішні новини – журналістів у цій країні можна вбивати. Точніше – забивати битами. І вас гуманний суд відпустить».

 

Як відомо, журналіста Веремія вбили біля Михайлівської площі в Києві в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року, у розпал сутичок із "майданівцями". Він з колегою їхав після роботи додому на таксі і, побачивши групу "тітушок", почав знімати їх на мобільний телефон. Тоді молодики зупинили світлошумовою гранатою машину, витягли всіх, хто був у ній, і стали бити. Коли журналісту вдалося вирватися, у нього вистрелили. Веремій помер у лікарні швидкої допомоги.

 

Суд у справі про вбивство Веремія проходив у закритому режимі. Справу розглядали близько трьох років.