Поблизу Горлівки відбувся обмін заручниками: всі подробиці

16:50, 27.12.2017
Поблизу Горлівки відбувся обмін заручниками: всі подробиці

Автобуси, якими на обмін полоненими приїхали особи, яких хочуть бачити на окупованих територіях (Юлия Кириенко / Facebook)

Поблизу КПВВ "Майорськ" неподалік Горлівки відбувся обмін полоненими: з територій, контрольованих терористами, повернулося 73 особи, а українська сторона відправила до "ДНР" 233 особи, ще 73 перетинати лінію розмежування відмовилися.

Про це повідомляє "Громадське" та народна депутатка і дружина Генерального прокурора Ірина Луценко.

"Добрі новини, про які вже можна говорити. Процес обміну завершився. Українська сторона отримала 74 заручників, які знаходились в полоні на окупованій частині Донбасу. Вони повертаються додому!", - написала Ірина Луценко у Facebook.

Пізніше стало відомо, що одна жінка не захотіла повертатися на підконтрольну Україні територію.

Обмін відбувся у два етапи.

Близько 14:05 на підконтрольну Україні територію прибули перші три автобуси, в яких приїхало 16 українських полонених. В "ЛНР" натомість вирушили 73 особи, ще двоє відмовилися переходити на інший бік. Петро Порошенко телефоном привітав звільнених. З ним говорив Владислав Овчаренко.



Другий етап обміну відбувся із представниками "ДНР" близько 15:30.

57 українців повертаються з полону бойовиків. Україна ж, замість анонсованих 207-ми, віддає понад 160 утримуваних. Інші, за словами представників української сторони, заявили про небажання повертатися на окуповані території, повідомляють журналісти із місця подій.

Серед звільнених українців — Ігор Козловський та Володимир Фомічов та Олексій Кириченко.



Наразі вони готуються вирушати до Києва, але спершу полетять до Харкова та зустрінуться із Петром Порошенком та Степаном Полтораком.

З української сторони в організації та супроводі обміну полонених взяли участь представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, а також експерти Мінської гуманітарноі групи, представники СБУ і Міноборони.



Українські військові, активісти, науковці та громадські діячі, яких звільнили з полону, літаком прибудуть до аеропорту Бориспіль. Орієнтовний час зустрічі - з 19:00, але через затримки час прибуття літака може змінитися. Активісти закликають всіх небайдужих зустріти тих, хто витримав полон. В соцмережах акцію назвали "Зустрінь своїх".


Нагадаємо, 15 листопада, на проханням представника України в "Мінській контактній групі", Володимир Путін зателефонував до ватажків терористів Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького, який наразі вже втратив владу в Луганську.

Дата обміну довго була невідома, хоча повідомлялося, що це відбудеться до кінця 2017 року. Публічні особи, залучені до процесу перемовин про обмін, неодноразово повідомляли, що триває узгодження списків осіб, які мають перетнути лінію розмежування.

З українського боку це вимагало також завершення слідчо-судових процедур щодо терористів, які воювали проти української армії або готували або вчиняли теракти.