Козловський: Окупований Донбас зараз є міксом 37-го року і епохи «застою»

07:30, 28.12.2017
Козловський: Окупований Донбас зараз є міксом 37-го року і епохи «застою»

Звільнений з полону бойовиків вчений-релігієзнавець Ігор Козловський заявив, що на окупованому Донбасі встановилася система, характерна для тоталітарних режимів 1937 року і епохи "застою", передає 112.ua.

"Нічого не можна сказати про проукраїнські настрої (на окупованих територіях, - ред.), тому що навіть якщо вони і є у людей, то їх побоюються висловлювати. Зараз там тоталітарна система – такий собі "мікс", "суміш" 37-го року і 50-х або 70-х років", - сказав учений у відповідь на питання про те, наскільки сильні симпатії до України у жителів ОРДЛО.

Козловський поділився спостереженнями про те, що ситуація в окремих регіонах Донецької та Луганської областей сильно змінилася: багато хто відчуває незадоволення речами, які відбуваються в "республіках", але ніхто не знає, як знайти вихід із становища, коли навколо багато людей зі зброєю".

Сам же вчений після звільнення має намір продовжувати займатися науковою і викладацькою діяльністю, в тому числі і брати участь у міжнародних проектах.

Нагадаємо, 3 травня так званий «військовий трибунал ДНР» засудив українського вченого Ігоря Козловського до 2 років 8 місяців позбавлення волі.
 
Як повідомив син науковця Олександр Козловський, так званий «суд» бойовиків «не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування».
 
Керівника Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, кандидата історичних наук Ігоря Козловського затримали у власній квартирі бойовики ДНР в січні 2016 року. Терористи вилучили техніку та документи на житло, а також викрали цінну колекцію антикваріату.
 
Самого вченого утримують за гратами, при цьому, бойовики ДНР не вносять пана Козловського в списки на обмін, оскільки вважають його своїм громадянином. Тоді як сам Козловський неодноразово наголошував, що є громадянином України.
 
До речі, пан Козловський має ІІІ дан з карате-до Академії будо Ніппон Сейбукан (Японія), а також є президентом Школи ножового бою України. Він не виїхав з Донецька, оскільки доглядав сина.
 
Ігор Козловський - автор понад 50 наукових книг, понад 200 статей у словниках, енциклопедіях, періодичних виданнях. Понад 25 років пропрацював у Донецькій обласній державній адміністрації на посаді головного фахівця у справах релігії, викладав у вищих навчальних закладах Донецька.