Суддя Левицька арештувала двох киян за спробу підпалу каплиці УПЦ МП (фото)

13:26, 28.01.2018
Суддя Левицька арештувала двох киян за спробу підпалу каплиці УПЦ МП (фото)

Суддя Левицька обрала підозрюваним у підпалі каплички УПЦ МП запобіжний захід - утримання під вартою. (Фото з ФБ-стоірнки Ігоря Луценка)

Активісти Олексій Шемотюк і Олександр Горбань арештовані на 60 діб із альтернативою внесення застави у розмірі 2,2 мільйонів гривень через підозру в спробі підпалу так званого «Десятинного монастиря» УПЦ Московського патріархату вночі 25 січня.

 

Відповідний запобіжний захід для активістів ухвалила суддя Шевченківського райсуду Києва Левицька у суботу ввечері.

 

Про це повідомив народний депутат Ігор Луценко у Facebook  в неділю.

 

"Для мене це дуже дивна поведінка судді Левицької. Бо прокуратура і міліція налаштовані не надто агресивно, просили лише домашній арешт. Тим не менш, суддя впаяла фактично тримання під вартою – бо такі суми для застави, без допомоги сторонніх, у підозрюваних навряд чи знайдуться", - зазначив депутат.

 

 

 За даними Ігоря Луценка, обидва хлопці є архітекторами. Один з них – Друг «Цех» воював у складі ЗСУ в аеророзвідці.

 

"За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії України захоплена московськими церковниками. Поруч – фундамент Десятинної церкви, головного храму Київської Русі, котрий символічно хочуть застовпити за собою агенти ворожої держави", - додав обранець Луценко.

 

І нагадує, що вандал, котрий у жовтні 2017 року розгромив меморіал Небесній сотні на Інститутській, отримав адмінку, а не арешт.  

 

 

Відтак, Ігор Луценко пропонує усім небайдужим: провести мирну акцію на Десятинці, де розташовано Нацмузей, з вимогою до керівництва держави негайно вжити кроків, щоб очистити територію від нелегальних зайд із Москви; підтримати захист хлопців у апеляції, щоб змінити несправедливо суворе рішення судді Левицької; а також готуватися до збору коштів, якщо все ж залишиться застава.

 

На сайті Десятинного монастиря УПЦ МП також повідомляється про обрання запобіжного заходу двом обвинуваченим у підпалі.

 

"Незважаючи на дикість і жорстокість скоєного цими людьми злочину, ми молимося за них і просимо суд пом'якшити міру покарання. Нашому адвокату на суді відмовили в слові, щоб донести нашу позицію про пом'якшення вироку. Ми будемо дотримуватися цієї позиції в апеляції", - запевняють представники церкви.

 

Про затримання двох чоловіків за підпал незаконно встановленої каплиці, яку в УПЦ МП вперто називають «Десятинним монастирем», ще 25 січня повідомляла київська поліція.

 

За її інформацією, подія трапилася вночі по вулиці Володимирській. До чергової частини надійшло повідомлення від церковнослужителя про підпал будівлі.

 

Опитавши заявника, правоохоронці з’ясували, що підпалити будівлю намагалися двоє невідомих. У ході огляду місця події виявили фрагменти слідів навколо будівлі та пляшки із запалювальною сумішшю. Усе це вилучили та направили на експертне дослідження.

 

Правоохоронці оперативно встановили осіб, які могли бути причетні до вчинення злочину. Їх затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Ними виявилися 33-річний та 36-річний кияни. Раніше вони не притягувалися до кримінальної відповідальності.

 

"Слідчим відділом Шевченківського управління поліції відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 (Замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі", - повідомляли в поліції.

 

Як повідомляла «УМ», 25 січня вдень активісти організацій "С-14", "Традиції і порядок" та "Сокол" демонтували інформаційний борд каплиці Московського патріархату біля місця розкопок фундаменту Десятинної церкви в історичному центрі Києва.

 

Нагадаємо, УПЦ МП спочатку встановила лише намет на Старокиївській горі поруч з фундаменром Десятинної церкви. В часи Януковича там виросла капітальна споруда з «церквою» та «трапезною». Цей МАФ при тоді ж намагалися легалізувати через суд.

 

Наразі на комунальній землі Києва розташовано нелегальні 4 контейнери, де також мешкають та складуть своє майно так звані «монахи».

 

І наостанок Ігор Луценко зазначає: «Монахи» там поводяться вкрай агресивно, пропагують русскій мір, вважають себе хазяями цієї території. Фактично, це у них традиція – вважати українську землю своєю, приходити, насильницьки забирати собі».