У Києві нагадали дипломатам Польщі про «польські злочини проти України» (відео)

21:21, 14.02.2018
У Києві нагадали дипломатам Польщі про «польські злочини проти України» (відео)

«Дошка польських злочинів проти України» на будівлі Консульства Польщі у Києві.

Представники ініціативи «Чорний Комітет» вивісили так звану «дошку польських злочинів проти України» на будівлі Консульства Польщі у Києві в середу.

 

Про це повідомили самі учасники акції на сторінці «Чорного Комітету» у Facebook.

 

За їхніми словами, цей плакат є «відповіддю на відверто антиукраїнські кроки Польщі».

 

Так на дошці зобразили карти Польщі та України в кольорах прапорів цих країн. Від Польщі до України ведуть стрілки за написами ««окупація, полонізація, пацифікація, операція «Вісла», репресії та концтабори».

 

Також організатори заявили, що ще однією причиною акції став «антибандерівський закон», нещодавно прийнятий у Польщі та підтриманий президентом Дудою.

 

Інформацію про цей інцидент підтвердив посол Республіки Польща в Києві Ян Пєкло, передає «Польське радіо».

 

«Перед Консульством з’явилося кілька осіб, вони розвинули цей плакат, сфотографували і швидко зникли», – сказав посол.

 

Він додав, що коментар тут зайвий, адже акція не мала масового характеру. Як пояснив Ян Пєкло, «це, радше, спроби різних груп, що намагаються здобути популярність».

 

Як повідомляла «УМ», президент Польщі Анджей Дуда 6 лютого підписав оновлений закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає покарання за заяви про причетність поляків до Голокосту. Серед пакету проектів зокрема був і законопроект про заборону «бандерівської ідеології» в Польщі.

 

Закон розкритикували у США, Ізраїлі та Франції.

 

6 лютого Верховна Рада підтримала постанову про звернення до Польщі через «антибандерівський» закон. У заяві зазначається, що Рада «з розчаруванням і глибоким занепокоєнням» сприйняла рішення Сейму про ухвалення закону «про заборону бандерівської ідеології».

 

У МЗС України сприйняли ухвалення цього законопроекту як «чергову спробу нав’язати однобічне трактування історичних подій», у тому числі  некоректного використання назви частини території сучасної України.