В унівеситеті Богомольця заявляють, що відрахували студентку із Туркменістана через порушення міграційного законодавства

12:00, 19.02.2018
В унівеситеті Богомольця заявляють, що відрахували студентку із Туркменістана через порушення міграційного законодавства

Муккадас Насирлаєва у Києві (Rovshanbek Rozmetov / Facebook)

В Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця заявляють, що студентку із Туркменістана Муккадас Насирлаєву відрахували за декілька днів до її зникнення.

"18 січня медичний університет повідомив про розірвання контракту з Мукаддас Насирлаєвою на підставі порушення студенткою міграційного законодавства, 24 січня їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету, оскільки ситуація не змінилася", - ідеться в повідомленні на сайті НМУ імені Богомольця.

Зазначається, що термін дії її візи закінчився 17.12.2017 року.

Варто відзначити, що на сайті університету зазначено, що осінній семестр в навчальному закладі тривав до 29 грудня 2017 року, з 30 грудня до 14 січня була екзаменаційна сесія. В офіційному повідомленні не зазначино, чи отримала дівчина право складати сесію.

Відповідно до українського міграційного законодавства, іноземні громадяни, які навчаються в Україні, мають право на отримання посвідки на тимчасове чи постійне проживання в Україні. Для отримання посвідки необхідно зібрати зібрати пакет документів, у тому числі таких, що можуть бути оформлені лише навчальним закладом.

Нагадаємо, у Києві розгорівся скандал після зникнення Муккадас Насирлаєвої, яка навчалася в НМУ імені ОО.О. Богомольця. Підозрюють, що дівчина вчинила самогубство через відсутність документів на право перебування в Україні. Її тіло третю добу шукають у річці Дніпро між київськими мостами рятувальники.

Авокат Ровшанбек Розметов стверджує, що самогубство дівчини спричинили посадовці університету, які відмовилися оформлювати відповідні документи. Він натякнув, що за оформлення документів із іноземних студентів посадовці університету беруть хабарі.