Ректорку Національного медуніверситету Катерину Амосову відсторонили від роботи

11:50, 20.02.2018
Ректорку Національного медуніверситету Катерину Амосову відсторонили від роботи

Катерина Амосова - ректор Національного медуніверситету імені О.О. Богомольця (ANTIKOR.COM.UA)

Міністерство охорони здоров’я відсторонило від роботи ректорку Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Катерину Амосову через зрив тестування для студентів, які опановують професію стоматолога.

"Згідно з графіком, погодженим МОЗ України, 20 лютого 2018 року одночасно по всій країні у всіх закладах вищої освіти, які готують лікарів-стоматологів, мав відбутися ліцензійний інтегрований іспит "Крок 1. Стоматологія", - повідомляють в МОЗ.

Однак, керівництво медуніверситету не підписало договір на проведення такого тестування.

"Студенти 3 курсу стоматологічного факультету НМУ були позбавлені можливості скласти обов'язковий для продовження навчання іспит “Крок 1. Стоматологія”. Звертаємо увагу, що студенти-стоматологи НМУ стали єдиними серед усіх своїх колег з 13 ВНЗ, для яких сьогодні не відбувся ліцензійний іспит", - відзначають у міністерстві.

2 лютого міністерство листом нагадувало керівництву НМУ імені О.О. Богомольця про необхідність укласти договір для проведення тестування, однак, переконують у відомстві, це не було виконано.

"Ми вважаємо цю ситуацію неприпустимою, адже її заручниками стали студенти, позбавлені можливості вчасно здати обов'язковий іспит та продовжити своє навчання. МОЗ України інформуватиме про перебіг та результати роботи комісії", - висловлює офіційну позицію МОЗ України.

Центр тестування на проведення ліцензійних іспитів "Крок" отримало доручення призначити для студентів-стоматологів НМУ іншу дату складання ліцензійного іспиту "Крок 1. Стоматологія" впродовж поточного навчального року. Це надасть можливість студентам НМУ, які успішно складуть цей ліцензійний іспит бути переведеними на наступний курс навчання.

Катерина Амосова у листі до міністерства від 19 лютого стверджує, що зрив тестування відбувся через те, що Центр тестування вчасно не подав документи на проведення тендеру. Однак, у цьому ж листі повідомляється, що НМУ імені О.О. Богомольця перерахував понад 100 тисяч гривень в Центр тестування для провдення іспиту.

Нагадаємо, напередодні навколо керівництва НМУ імені О.О. Богомольця розгорівся скандал після зниклення студентки-першокурсниці Муккадас Насирлаєвої. Адвокат родини Насираєвих заявив, що дівчина вчинила самогубство після того, як керівництво підрозділу по роботі з іноземними студентами відмовилося виконати необхідні з боку ВНЗ дії, щоб студентка отримала посвідку на проживання в Україні.

В університеті Богомольця заявили, що відрахували Муккадас Насираєву ще 18 січня і з того часу інформації про неї не мають, хоча адвокат родини стверджує, що дівчина 30 січня після чергової розмови із заступницею декана по роботі з іноземними студентами Тетяною Тимохіною зістрибнула в Дніпро із моста Патона. тетяна Тимохіна за рішенням кервництва ВНЗ відсторонена від роботи, а прокуратура відкрила справу за статею "доведення до самогубства" Муккадас Насирлаєвої.

В університеті стверджують, що Муккадас Насирлаєва, яка допомагала іншим студентам групи з оформленням міграційних документів, стосовно своїх звернулася лише через місяць після закінчення візи. тому їй рекомендували виїхати назад у Туркменістан, звернутися там до українського посольства за новою візою, а потім повернутися до України і тільки тоді оформити посвідку на тимчасове проживання.