«Нафтогаз» і Порошенко просять зменшити температуру в домівках для економії газу

15:15, 02.03.2018
«Нафтогаз» і Порошенко просять зменшити температуру в домівках для економії газу

Українців просить прикрутити газові вентиді для протидії російському державному монополісту (ілюстрація)

НАК "Нафтогаз України" звернувся з проханням до користувачів "блакитного палива" знизити споживання у рамках ініціативи під назвою "Прикрути", яку підтримав Петро Порошенко.

Необхідність знижувати споживання газу виникла через збільшення споживання газу, а значить необхідності його швидко діставати із підземних газосховищ, бо "Газпром", не виконуючи рішення Стокгольмського арбітражу 1 березня різко знизив тиск у газопроводі.

"Нам треба протриматися лише 3-4 дні, поки не минуть холоди. У кого є котли, зменшіть температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі", - ідеться в повідомленні НАК "Нафтогаз України".

Президент України Петро Порошенко теж закликав приєднатися до ініціативи.

 



"Нафтогаз" запевняє, що зменшення температури в оселях на 1-2 градуси допоможе зменшити споживання газу на 8-9%, що допоможе втримати на достатньому рівні тиск у газогонах, а також "цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався".

"Газу в наших підземних сховищах багато, наші ПСГ круті, але навіть у них є технічні обмеження у тому, скільки газу можна підняти протягом доби. Наші підземки зараз працюють на максимальному режимі відбору, видобувники постачають газ в систему в нормальному режимі, ми закриваємо решту потреб імпортом газу з Європи, де також незвичні холоди. Ваша допомога у зменшенні потреби в газі буде дуже доречною. Сьогоднішній день - найкритичніший", - наголошують в НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, 1 березня Україна попередила ЄС про те, що "Газпром" не виконує рішення Стокгольмського арбітражу, а також раптово знизив на 20% тиск у газопроводі. Українська влада погрожує "Газпрому" арештом активів за невиконання рішення суду.

Тиск газу та невиконання вимог суду відбулося наступного дня після того, як "Газпром" зобов’язали сплатити 2,56 мільярди доларів за невиконання умов контракту по транспортуванню газу.

Як повідомляла "УМ", всім навчальним закладам України рекомендували припинити роботу до 6 березня для зменшення споживання газу.