Верховна Рада підтримала звернення до Патріарха Варфоломія про визнання української автокефалії

12:15, 19.04.2018
Верховна Рада підтримала звернення до Патріарха Варфоломія про визнання української автокефалії

Петро Порошенко та депутати Верховної Ради радіють результатам голосування (Адміністрація Президента)

У Верховній Раді звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалії православної церкви в Україні підтримали 268 депутатів.

На засідання парламенту представляти свою позицію прийшов Петро Порошенко, який попросив підтримати його звернення до Вселенського патріарха Варфоломія.

Петро Порошенко наголосив, що помісна православна церква - його програмна обіцянка, до виконання якої вій ішов довгий час.

"Це - акт відновлення глибокої історичної справедливості", - сказав він під час виступу із трибуни.

Він наголосив, що створення помісної церкви припинить розподіл православних українців на канонічних та неканонічних та видалить рудименти "русского міра".

Президент України наголосив, що поява автокефальної церкви в Україні - подія, що по важливості стоїть в одному ряду із початком дії безвізового режиму з ЄС, угодою про асоціацію з Євросоюзом, а також це частина питання національної безпеки в гібридній війні.

Він наголосив, що визнання української помісної церкви не означатиме утисків для вірян, які зможуть вільно обирати, храми із юрисдикцією в Україні чи Росії їм відвідувати.

Також Петро Порошенко наголосив, що звернення до Вселенського патріарха Варфоломія підписали всі представники українських православних церков, цим вони показали бажання про об’єднання.



Голова Верховної Радли Андрій Парубій наголосив, що теж спілкувався з Вселенським патріархом Варфоломієм та підтиримує утворення єдиної помісної православної церкви та надання їй автокефалії.

За його зсловами, визнання права українців на власну церковну юрисдикцію - питання безпеки та буття української держави та нації.

"Вселенський патріарх Варфоломій - єдиний, хто може надати Томос про визнання автокефалії", - заявив Андрій Парубій.

За постанову депутати голосували позачергово, адже лише вчора, 18 квітня, постанова була внесена на розгляд профільного комітету, а сьогодні вже включена до порядку денного парламенту.

Проти звернення виступили представники фракції "Опозиційни блок". Співголова фракції Юрій Бойко заявив, що влада не може втручатися в церковні справи. Поряд з ним були депутат Олександр Вілкул та Вадим Новинський, згодом представники "опоблоку" оточили трибуну, але блокувати її не стали.

Представники інших фракцій підтримали зверенння до Вселенського патріарха Варфоломія та неодноразово наголошували, що це питання відновлення історичної справедливості, протидії гібридній агресії та врегулювання статусу церков в Україні, яка, на відміну від інших православних країн, юридично відноситься до Росії.

Після голосування петро Порошенко відзначив, що терміново зателефонує до Вселенського патріарха Варфоломія та повідомить про результати голосування у Верховній Раді.

Варто відзначити, що цього разу Верховна Рада підтримала звернення Президента до Вселенського патріарха. Голосування щодо відповідного звернення безпосередньо від українського парламенту відбулося у червні 2016 року.