Вселенський Патріархат ухвалив рішення щодо автокефалії УПЦ

09:11, 23.04.2018
Вселенський Патріархат ухвалив рішення щодо автокефалії УПЦ

Засідання Синоду під головуванням Вселенського Патріарха Варфоломія

Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату отримав від церковних і цивільних властей України звернення про надання автокефалії Української Православної Церкви і "ухвалив відповідні рішення".

 

Про це повідомляється у комюніке Святого і Священного Синоду від 22 квітня.

 

У заяві вказано, що засідання Синоду під головуванням Вселенського Патріарха Варфоломія відбулося 19 квітня і 20 квітня.

 

"Як справжня Материнська Церква, ми розглянули питання, що відносяться до церковної ситуації в Україні, як це робилося і під час минулих сесій Синоду. Отримавши від церковних і цивільних властей, які представляють мільйони українських православних християн, петицію про надання автокефалії, (Синод - ред.) ухвалив рішення тісніше спілкуватися і координуватися з сестринськими православними церквами у цьому питанні", - йдеться у заяві.

 

Зазначається, що Вселенський Патріархат "несе відповідальність за збереження Всеправославної єдності і турботу про Православні Церкви по всьому світу - особливо про український православний народ, який отримав рятівну Християнську віру і святе хрещення від Константинополя".

 

Водночас, президент Петро Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

 

За його словами, напередодні Синод прийняв до розгляду звернення від президента до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні, постанову Верховної Ради на його підтримку та відповідні звернення ієрархів українських православних церков.

 

У свою чергу у прес-центрі Київської Патріархії УПЦ зазначили, що оприлюднене комюніке Синоду "самим фактом своєї публікації є вагомим позитивним сигналом про істотні зрушення та готовність Вселенського Патріархату довести розпочату справу до логічного позитивного завершення".

 

"Зазначене повідомлення засвідчує, що усі звернення - церковні (від українських архиєреїв) та світські (від президента, яке підтримав парламент) були офіційно прийняті до розгляду, що є формальним початком процедури проголошення Томосу", - заявили в УПЦ КП.

 

У Патріархії нагадали, що офіційні звернення щодо Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні передали від єпископатів УПЦ Київського Патріархату та УАПЦ, а також від президента України.

 

"Синод засвідчив, що буде інформувати інші Помісні Церкви та координувати з ними свої зусилля. Однак це жодним чином не означає, що Вселенський Патріарх зобов’язується вирішувати це питання виключно "на основі консенсусу", тобто лише за згодою РПЦ", - уточнили у Патріархії.

 

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

 

Вже 19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

 

Патріарх УПЦ КП Філарет підтримав рішення президента Петра Порошенка і висловив сподівання, що Вселенський Патріарх вирішить визнати українську церковну автокефалію.

 

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Миколай Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

 

Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.