Засуджений до 13 років терорист «ДНР» із Бразилії проживає у київському монастирі УПЦ МП

21:30, 03.05.2018
Засуджений до 13 років терорист «ДНР» із Бразилії проживає у київському монастирі УПЦ МП

Бразилець Рафаель Маркес Лусваргі біля монастиря (фото: Радіо свобода)

Бразилець Рафаель Лусваргі, який у 2014 році воював у складі терористичного підрозділу Стрілкова-Гіркіна, а 2017 року отримав покарання у вигляді 13 років за ґратами від Печерського суду, проживає без документів у Голосіївському монастирі УПЦ МП.

Про це йдеться у матеріалі Радіо свободи.

Як вдалося встановити журналістам, вирок Печерського районного суду щодо ув’язнення Рафаеля Лусваргі на 13 років за тероризм скасовано через те, що було порушено принцип підсудності: його мали судити в Павлоградському суді Дніпропетровської області.

До грудня 2017 року чоловік перебував у Києві в СІЗО.

Згодом, за словами його адвоката, Рафаель Лусваргі мав стати одним із засуджених, яких відправили на окуповані території у рамках обміну полоненими 27 грудня 2017 року.

Тому чоловіка випустили із СІЗО, але документів йому не дали. Однак обмін зірвався.

Тепер він проживає без посвідчення особи в монастирі. Священнослужитель, який нібито опікується членом терористичного угрупування, що на суді визнав свою провину, заяви, що Лусваргі має документи про те, що може перебувати на волі.

У посольстві Бразилії, за словами чоловіка, "не знають що робити", бо після звільнення із СІЗО йому так і не повернули документи, а листи посольства щодо статусу особи та можливості відновлення паспорт нібито ігноруються українською стороною.

Рафаель Лусваргі може вільно пересувається Києвом, і навіть має право їздити Україно, та заявляє, що хоче повернутися на батьківщину або погодиться на обмін у «ДНР».

Наступне судове засідання, на якому можуть обрати запобіжний захід, призначене на 6 червня.