У Сімферополі відбулися затримання на акції пам’яті про депортацію кримських татар

10:08, 18.05.2018
У Сімферополі відбулися затримання на акції пам’яті про депортацію кримських татар

Райвідділ внутрішніх справ у Сімферополі, куди привозили затриманих під час акції біля Ак-Мечеті (фото: Anton Naumlyuk / Facebook)

У окупованому Сімферополі затримали близько 15 учасників акції "Запали вогник у своєму серці", що проходила до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє журналіст Антон Наумлюк.

"В районі Ак-Мечеті затримано кілька десятків осіб, які брали участь в традиційній кримськотатарській акції "Запали вогник в своєму серці", — написав журналіст надвечір 17 травня.

Він розповів. що спочатку чоловік почав знімати активістів на камеру, а коли його запитали про мотиви проведення зйомки, він почав провокувати людей і говорити, що вони перешкоджають руху транспорту на дорозі.

Після цього раптово з’явилася поліція, почалися затримання.

Як повідомляє правозахисна група "Кримська солідарність, кількість затриманих так і не була встановлена, їх розвозили по різним поліцейським дільницям у Сімферополі.

Адвокат Едем Семедляєв розповів, що затримували кримських татар через нібито несанкціонований окупаційною владою мітинг.

У результаті російські силовики затримали 19-річного хлопця, він перебував у "центральному РВВС", але вночі його вивозили, щоб його оглянули та взяли аналізи. Орієнтовно 18 травня стосовно хлопця має відбутися суд, який встановить запобіжний захід для кримського татарина, який взяв участь в акції вшанування жертв депортації свого народу 1944 року.

Серед затриманих був також неповнолітній, до нього не пускали матір.

Наразі повідомляється, що всіх, окрім згаданого 19-річного парубка, із відділків поліції відпустили. Чи будуть їх притягувати до відповідальності та штрафувати, наразі не відомо.



Як повідомляла "УМ", у 2017 році під акції із вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу російські силовики розігнали у Бахчисараї, Сімферополі та Феодосії. Акції відмітилися масовими затриманнями.

Нагадаємо, операція з депортації кримських татар з Криму почалася на світанку 18 травня 1944 року і закінчилася о 16:00 20 травня. За дві доби було депортовано 191 тис. кримських татар.