Петро Порошенко вирішив захищати українську мову найближчі 10 років

13:20, 01.06.2018
Петро Порошенко вирішив захищати українську мову найближчі 10 років

Петро Порошенко демонструє указ про зміцнення державного статусу української мови (фото: Адміністрація Президента)

У Україні протягом 2018-2018 років буде проводитися зміцнення державного статусу української мови та формування єдиного культурного простору, серед іншого чиновників зобов’яжуть послуговуватися державною мовою.

Відповідний указ підписав Петро Порошенко.

Серед обов’язків, які покладені на Кабінет Міністрів - "забезпечення додержання посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування вимог закону щодо обов'язковості використання державної мови під час виконання своїх посадових обов'язків, недопущення її дискримінації", - ідеться в указі "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України", який опубліковано на сайті Президента України.

Нагадаємо, відповідно до Конституції, державною мовою в Україні є українська мова.

Новий указ Президента розроблено, щоб гарантувати всебічний розвиток української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Завдяки мові чиновники прогнозують зміцнення державної єдності, але при цьому наголошується, що права національних меншин розмовляти власною мовою будуть збережені.

"До мене звернулися видатні діячі науки для того, щоб я оголосив 2018 рік роком української мови. Я відмовив. Тому, що за один рік ти мову не захистиш", - сказав в Івано-Франківську Порошенко та додав, що вирішив захищати українську мову найближчі 10 років - до 2028-го.

На розвиток української мови має бути передбачена цільова програма, тобто урядовці зобов’язані виділити на це кошти.

Передбачено "створення умов для забезпечення реалізації громадянами права на одержання інформації українською мовою, в тому числі через друковані засоби масової інформації, рекламу тощо",  але в чому полягатимуть ці заходи наразі не уточнюється.

Серед найрезонансніших заходів із підтримки української мови можна назвати запровадження мовних квот на радіо і телебаченні.

Петро Порошенко вважає, що це вже дало свій ефект, адже фіксується збільшення накладів друку книжок саме українською мовою.

Указом, серед іншого, зобов’язують урядовців популяризувати українську мову за кордоном та створювати он-лайн курси, щоб іноземці могли дистанційно вивчити мову.

Як повідомляла "УМ", активісти вимагають виконувати вимоги законів України та припинити ганебну практику викладання російською в КПІ та інших вищих навчальних закладах.