На Донеччині суд відпустив з-під варти російського найманця

10:41, 16.06.2018
На Донеччині суд відпустив з-під варти російського найманця

У Донецькій області Красноармійський районний суд звільнив з-під варти росіянина Ігоря Кімаковського, підозрюваного в створенні терористичної організації, веденні агресивної війни і посяганні на територіальну цілісність України.


Про це йдеться в постанові суду, передає "Вчасно".


За вчинення інкримінованих йому злочинів передбачено позбавлення волі від 8 до 15 років.


"У минулому викладач Санкт-Петербурзького аграрного університету. Як він сам стверджує, поїхав на Донбас з виключно гуманітарною місією, як волонтер, допомагати цивільному населенню. За словами свідків звинувачення, двох українських прикордонників, які затримували Кімаковського, виїхавши на їх блокпост в Березовому Донецької області, "волонтер" не зорієнтувався і пред'явив їм "довідку снайпера "ДНР", - йдеться на сайті бази "Миротворець", в яку Кімаковський потрапив після свого затримання.


Згідно з даними СБУ, затриманий росіянин підтвердив, що був завербований російськими спецслужбами ще в 2008 році.


"Працюючи директором Центру інформаційних технологій Санкт-Петербурзького державного аграрного університету, він інформував куратора з екстремістських проявів у студентів-іноземців", - йдеться в повідомленні СБУ.


З початку війни на Донбасі Кімаковський налагодив відносини з бойовиками "ДНР" і отримував від них інформацію про місця дислокації Збройних Сил України, їхній склад і озброєння, громадян РФ, які беруть участь в конфлікті на стороні України, а також про соціально-політичну ситуацію на окупованій території і в прилеглих районах, що під контролем української влади.


Але попри незаперечні докази провини, Кімаковський переконав суддів Покровська в тому, що не збирається ховатися від органів слідства: він пред'явив договір про оренду житла в Селідово, яким володіє його адвокат.


Суд постановив, що росіянин не планує переховуватися від слідства і зацікавлений у виправданні свого імені. Також в суді зазначили, що самоназвана "ДНР" не визнана на державному рівні терористичною організацією.


Крім того, суд врахував, що після звільнення з-під варти Кімаковський добровільно з'явився на судове засідання.


"Серед інших аргументів, які об'єктивно повинні свідчити про можливість звільнення його з-під варти, є наявність у нього міцних соціальних зв'язків з сім'єю, - матір'ю і братом, які є громадянами
України і постійно проживають в місті Балті Одеської області", - йдеться в постанові.


Судді також врахували стан здоров'я обвинуваченого, а саме - наявність у нього таких захворювань як хронічний панкреатит, хронічний гастродуоденіт, вегето-судинна дистонія і вертеброгенная люмбоишиалгия.


Рішення Красноармійського міського суду не підлягає оскарженню.