Політв'язня Кремля Станіслава Клиха запроторили до психлікарні і накачують заспокійливим

09:30, 04.07.2018
Політв'язня Кремля Станіслава Клиха запроторили до психлікарні і накачують заспокійливим

Клих знаходиться у Магнітогорську в Обласній психіатричній тюремній лікарні. Фото RFE/RL

Незаконно засуджений в Росії український політв'язень Станіслав Клих знаходиться у Магнітогорську в Обласній психіатричній тюремній лікарні.
 
Про це на своїй сторінці у Facebook написала російська правозахисниця Тетяна Щур.
 
Вона зауважила, що у психлікарні українця знайшла адвокат Уральської правозахисної групи Катерина Бур'ян після того, як єкатеринбурзький адвокат Станіслава Роман Качанов повідомив, що його підзахисного обіцяли відправити туди відразу після того, як Роман був у нього 26 червня.
 
За її словами, Станіслав почувається краще, однак каже, що дозволу на госпіталізацію не давав, що суперечить словам тюремників.
 
"Якщо 26 липня його свідомість було сплутана, образи зашкалювали і здавалися Роману "фантазійно-маячними", то Катерина знайшла його більш спокійним і осудним. Але у неї склалося враження, що він знаходиться під впливом заспокійливих препаратів. Та й сам Станіслав сказав, що йому роблять "якісь щеплення", - наголосила Щур.
 
Клих також попросив змінити камеру, адже у нього вона занадто тісна. Він поскаржився, що листи від мами швидко забирають, а на прогулянки водять рідко.
 
31 серпня про те, що Клиха перевели з в’язниці до лікарні в Магнітогорську, що на Уралі, повідомив адвокат Ілля Новіков. Подробиць він не наводив.
 
Як відомо, громадянин України Станіслав Клих був затриманий на території Росії 2014 року за звинуваченням в участі в бойових діях проти федеральних сил під час першої чеченської війни взимку 1994-1995 років, а також у вбивстві російських солдатів. Сам Клих провину заперечує, а його родина і друзі наполягають, що засуджений ніколи не був в Чечні. Також по цій справі проходить ще один українець - Микола Карпюк.
 
26 травня 2016 року суд у російській республіці Чечні засудив Карпюка до 22,5 років, Клиха – до 20 років позбавлення волі; у жовтні 2016 року Верховний суд Росії відхилив апеляцію Клиха і Карпюка на вирок.
 
Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно, а свідчення і признання були отримані російським слідством під тортурами. Про проблеми зі здоров’ям, зокрема - із психічним станом Станіслава Клиха адвокати і правозахисники повідомляли ще під час судових засідань у його справі, пов’язуючи це із катуваннями, які пережив чоловік.
 
Правозахисний центр "Меморіал" у Росії визнав Клиха і Карпюка політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Карпюк і Клих стали жертвами "пародії на правосуддя".
 
Зазначимо, 30 червня повідомлялося, що українського політв’язня Кремля Станіслава Клиха могли вивезти до психіатричної лікарні в Магнітогорську після погіршення стану здоров’я під час голодування.
 
Український омбудсмен Людмила Денісова висунула ультиматум Росії в питанні політв'язнів.