Екологічна катастрофа в Армянську: Денісова просить ООН втрутитися в ситуацію

09:34, 06.09.2018
Екологічна катастрофа в Армянську: Денісова просить ООН втрутитися в ситуацію

Обробка вулиць в Армянську після аварії (фото: Крим.Реалії)

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до ООН через екологічну катастрофу в окупованому Криму з проханням відновити право людей на безпечне життя.

Про це Людмила Денісова повідомила у Facebook.

"Терміново звернулася до Виконавчого директора Програми ООН з навколишнього середовища Еріка Солхейма і директора та Регіонального Представника Європейського офісу Програми ООН з навколишнього середовища Яна Дусіка.

Закликала їх долучитися до спільної боротьби за поновлення права мешканців Кримського півострова на безпечне для життя і здоров’я довкілля", - написала Людмила Денісова.

Вона повідомила чиновникам ООН, що північ окупованого Криму близька до екологічної катастрофи.

"Через токсичні викиди страждають не тільки мешканці півострова, а й Херсонської області. Виникає загроза для країн Європи", - проінформувала Уповноважена з прав людини про загрозу для людей.

Вона додала, що люди скаржаться на масний жовтуватий наліт на поверхнях, проблеми із диханням та стійкий запах кислоти.

"Окупаційна влада Криму приховує реальний рівень екологічної небезпеки, що змушує мене звернутися до міжнародної спільноти, оскільки не можу залишитися осторонь", - наголосила уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Нагадаємо, із 23 серпня в окупованому Армянську спостерігається викид викид невстановленої речовини в атмосферу. Через нього утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.

З’ясувалося, що джерело забруднення - завод "Кримський титан", який належить Дмитру Фірташу. Із Армянська почали евакуйовувати дітей.

Міністерство оборони України повідомляє, що від отруйних викидів в окупованому Криму постраждали українські прикордонники.

Найголовніше, зазначили у відомстві, що аварія сталася через влучання російського снаряду у відстійник для відходів хімічного заводу.