Мінкульт вказав УПЦ МП на перевищення повноважень після рішення вигнати екзархів Константинополя

10:41, 26.09.2018
Мінкульт вказав УПЦ МП на перевищення повноважень після рішення вигнати екзархів Константинополя

Міністерство культури нагадало ієрархам УПЦ МП про права церковної організації в Україні (фото: Укрінформ)

В Міністерстві культури розкритикували рішення Синоду УПЦ МП, в якому екзархів Константинопольського патріархату закликали покинути територію України, бо вона не є їх канонічною.

З відповідною заявою в Мінстерстві культури виступили після того, як церковники публічно розсварилися після різких заяв представників Московського патріархату.

25 вересня очалося все з того, що Синод Української православної церкви Московського патріархату став вимагати, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули "канонічну територію" УПЦ МП.

Призначення екзархів Константинополя в підконтрольній Росії церковній структурі назвали неканонічним та вирішили припинити молитися за Вселенського патріарха.

"Відповідно, Синод УПЦ закликав Патріарха Константинопольського Варфоломія припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви та не порушувати її канонічної території", - йдеться у повідомленні інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП.

В Московському патріархаті закликали архієпископа Памфілійського Даниїла та єпископа Едмонтонського Іларіона "покинути канонічну територію Української Православної Церкви", тобто Україну, бо вони своєю "неканонічною діяльністю" порушують міжконфесійний мир в Україні.

Однак, священикам Московського патріархату вказали, що вони не мають компетенції у цих справах.

Доктор богослов’я, ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Тельміський Іова (Геча) наголосив, що УПЦ МП не має права вимагати, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули Україну.

"По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних відносинах УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб’єктом, не веде листування, в якій бере участь виключно РПЦ", - передає його слова Укрінформ.

Архієпископ Тельміський Іова нагадав, що десять років тому не екзархи, а сам Вселенський патріарх приїздив до Києва, без запрошення з боку УПЦ МП, "і все одно церква під керівництвом митрополита Володимира обрала тоді не шлях конфронтації, а шлях діалогу і порозуміння".

Після сварки між церковними ієрархами Міністерство культури зробило окрему заяву щодо ситуації в релігійних питаннях.

У тексті Заяви зазначається: "Міністерство культури України як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, відповідальний за реалізацію державної політики у сфері релігійних відносин, зі здивуванням і категоричним несприйняттям ставиться до окремих ухвал, що були прийняті під час засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (в єдності з Московським Патріархатом), яке відбулося 25 вересня 2018 року".

Рішення УПЦ МП щодо вимоги екзархам покинути територію України в Мінкульті назвали нетолерантним та нагадали, що в Україні жодна церква не має права диктувати іншим, що робити.

"У цьому контексті категоричні, нетолерантні та такі, як суперечать українським традиціям шанобливого діалогу між Церквами заяви Синоду УПЦ (у єдності з МП), виглядають спробою штучного розпалення конфлікту - замість мирного спілкування, і потуранням відчайдушним спробам російського агресора перешкодити вільному будівництву Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні", - додають у Мінкульті.

У відомстві наголосили, що в Україні все одно залишиться релігійний плюралізм.

"Ніхто і ні за яких обставин не має права у відкритому суспільстві диктувати свою волю іншим структурам чи релігійним організаціям, тим більше агресивно ставитися до діяльності представників Вселенського Константинопольського Патріархату - Церкви, з рук і благословення першоієрархів якої постала і Київська Митрополія, і її пізніше відгалуження, нині відоме як Російська Православна Церква", - наголошується у повідомленні.

Як повідомляла "УМ", Петро Порошенко висловив впевненість, що процес надання Томосу вже на фінішній прямій.