Олег Сенцов припинив голодування - тюремники (оновлено)

10:34, 05.10.2018
Олег Сенцов припинив голодування - тюремники (оновлено)

Тюремники кажуть, що кращі дієтологи Москви розробили для Олега спеціальну дієту для виведення з голодування (фото: ФСВП Росії)

У Росії заявляють, що український режисер, політв'язень Кремля Олег Сенцов припинив голодування, яке тримав з 14 травня. 
 
Про це повідомляє російський "Інтерфакс" з посиланням на заступника голови Федеральної служби відбування покарань Валерія Максименко.
 
"Так, він припинив голодування. Кращі дієтологи Москви розробили для нього спеціальну дієту для виведення його з голодування", - сказав Максименко. 
 
За словами Максименка, він вдячний лікарям колонії та адвокатам, яким вдалося вмовити Олега Сенцова припинити голодування.
 
"... Він молодий, може, ще стане режисером яким відомим", - сказав замголови ФСВП.
 
Олег Сенцов, як стверджує Максименко, на даний момент "у хороших умовах" лежить у тюремній лікарні ІК-8 на території колонії в Лабитнангі.
 
"Як ми побачимо динаміку відновлення, його будуть переводити в загін. Поки що в загін йому зарано, треба набратися сил і здоров'я. Я думаю, це станеться досить швидко", - заявляє чиновник.
 
До того ж він додав, що дуже радіє з приводу припинення голодування Сенцовим: "Я дуже радий, що у випадку з цією людиною, досить відомою в світі, нам вдалося здобути перемогу. Це для мене теж хороша дуже, радісна новина".
 
Він також повідомив, що за 145 днів голодування Сенцов втратив 12 кілограмів, хоча відомо, що адвокат Олега Сенцова раніше повідомляв про втрату 20 кілограмів.
 
Телефон адвоката Сенцова Дмитра Дінзе наразі вимкнений - він перебуває на зустрічі з ним, повідомив "Дождю" режисер Аскольд Куров.
 
Український режисер Олег Сенцов був затриманий у травні 2014 року. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготовку терактів в анексованому Криму. Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії.
 
14 травня 2018 року незаконно засуджений Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля.
 
На початку жовтня стало відомо, що в Олега Сенцова діагностували гіпоксію, серцеву недостатність, проблеми з печінкою і нирками і ревматизм. 28 вересня російські тюремники показали фото виснаженого Олега Сенцова у лікарні під час огляду.
 
У липні режисер погодився є дві ложки харчової суміші в день. За час голодування у нього було кілька кризів зі здоров'ям і його неодноразово доставляли до лікарні.
 
У вересні сестра Олега Сенцова Наталія Каплан розповіла, що режисер склав заповіт на свою творчу спадщину.
 
Як повідомляла "УМ", у колонії Олега Сенцова монотонно вмовляли припинити голодування, бо шкода для здоров’я від цього буде вже незворотною.