УПЦ МП відмовилася від автокефальної церкви: зірвано зустріч з Порошенком

17:35, 13.11.2018
УПЦ МП відмовилася від автокефальної церкви: зірвано зустріч з Порошенком

Собор УПЦ МП зібрався в Лаврі 13 листопада

Українська православна церква Московського патріархату відмовилася брати участь у створенні української автокефальної церкви та розірвала євхаристичне спілкавння із Вселенським патріархатом.

При цьому не відбулася оголошена зустріч із Петром Порошенком, нібито через те, що в Московському патріархаті наполягали на тому, щоб вона відбулася на території Києво-Печерської лаври.

"Собор єпископів наголошує, що процес надання так званого томосу про автокефалію є штучним, нав’язаним ззовні", – йдеться у постанові Собору єпископів УПЦ МП, який відбувся 13 листопада.

Томос про автокефалію нібито "не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та поглибить розділення і посилить конфлікти серед народу України".

"За таких умов долучення єпископату, духовенства та мирян Української Православної Церкви до цих процесів вважаємо неможливим", – додають у повідомленні.

На Соборі також вирішили розірвати стосунки із Константинополем, тобто вслід за РПЦ припинити євхаристичне спілкування із Вселенською патріархією.

"Євхаристичне спілкування Української Православної Церкви з Константинопольським Патріархатом на даний час є неможливим і припиняється", - ідеться в рішенні церковних ієрархів.

При цьому в УПЦ МП заявляють, що рішення про надання Томосу не має канонічної сили.

"Визнавши розкольників у сущому сані, Константинопольський Патріархат, згідно з церковними правилами, сам став на шлях розколу", - зазначається щодо зняття анафеми із патріарха Філарета рішенням Синоду Константинопольського патріархату.

Варто відзначити, що в УПЦ МП заявляли про плани провести зустріч із Президентом України Петром Порошенком 13 листопада.

Як повідомляє речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря, зустріч не відбулася через розбіжності поглядів на її місце проведення: в Адміністрації Президента наполягали на зустрічі в Українському домі, а в УПЦ МП наполягали на тому, що Президент має з’явитися до них у Києво-Печерську Лавру.

"Бачачи, що Президента не змогли примусити, керівники Митрополії вирішили на час, коли мала би розпочатися зустріч єпископату МПвУ з Петром Порошенком в Українському домі - оголошують проведення Собору єпископів", - додає Євстратій Зоря, наголошуючи, що такою позицією "Московський патріархат в Україні" зневажає державу Україну, представником якої є Президент.

Варто відзначити, що однією із умов надання Томосу про автокефалію для України є проведення об’єднавчого собору представників православних конфесій Київського патріархату, Московського патріархату та Автокефальної церкви. Без створення об’єднаної структури документ про право на канонічну українську церкву наданий не буде. Собор може відбутися уже цього місяця.

Однак, як повідомляв Євстратій Зоря, зверення до Вселенського патріарха про Автокефалію було підписано 10 єпископами УПЦ МП, імена яких не розголошуються із міркувань безпеки.