Передачу Почаївської лаври Московському патріархату скасували: РПЦ скаржиться на тиск

09:15, 24.11.2018
Передачу Почаївської лаври Московському патріархату скасували: РПЦ скаржиться на тиск

В РПЦ вже відреагували на рішення комісії Мін'юсту - там поскаржились на тиск (фото: igotoworld.com)

Комісія Міністерства юстиції за скаргою Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.
 
Про це повідомляє прес-служба Мін’юсту.
 
"Комісія Мін’юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври за релігійною організацією "Почаївська Свято-Успенська лавра". Відповідний наказ Мін’юсту було підписано сьогодні (23 листопада, - ред.)", - розповіла перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова.
 
За її словами, члени комісії дійшли висновку, що реєстратор здійснив державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Почаївської лаври (Успенського собору, Троїцького собору, монастирських келій, архієрейського будинку, дзвіниці, надбрамного  корпусу) з порушеннями вимог чинного законодавства.
 
"Саме тому це рішення про державну реєстрацію було скасоване, а державному реєстратору, який його здійснив, блоковано доступ до державного реєстру речових прав на нерухоме майно", - зазначила перший заступник міністра юстиції.
 
В РПЦ вже відреагували на рішення комісії Мін'юсту - там поскаржились на тиск.
 
"Інформація свідчить про підготовку масштабного тиску на канонічну Українську православну церкву, її монастирі і храми", - сказав заступник голови Синодального відділу зовнішніх зв'язків РПЦ протоієрей Микола Балашов, передає "РБК".
 
Нагадаємо, шість споруд Почаївської лаври опинилися в користуванні УПЦ Московського патріархату до 2052 року. Міністерство культури, а точніше держава, фактично втратило контроль над історичною пам’яткою. Більше того, у Тернопільскій облраді побоюються кровопролиття через Почаївську лавру і на останній сесії було прийнято звернення до МВС України щодо необхідності її охорони.
 
Міністерство культури України в свою чергу оскаржило до Міністерства юстиції передачу Почаївської Лаври до рук УПЦ МП.
 
Як відомо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церквіТомос про автокефалію нададуть Україні після того, як у Києві відбудеться об’єднавчий собор та оберуть главу церкви.
 
Однак у Москві стурбувалися тим, що в Україні буде незалежна від Росії канонічна церква, тому РПЦ розірвала відносини з Вселенським партіархатом.
 
Церква Росії наполягає на своїх правах в Україні і називає себе "канонічною", а Кремль погрожує захищати православних в Україні, як захищає російськомовних.