Варфоломій підписав Томос для України: текст грамоти українською (фото, відео)

12:44, 05.01.2019
Варфоломій підписав Томос для України: текст грамоти українською (фото, відео)

Томос утверджує канонічність Православної церкви України (фото: Адміністрація Президента)

Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України, який вручать митрополиту Епіфанію 6 січня.

Церемонія підписання Томосу відбулася після спільного богослужіння Вселенського патріарха Варфоломія та очільника УПЦ митрополита Епіфанія у Патріаршому соборі святого Георгія, близько 12:40 за київським часом 5 січня 2018 року.



До Стамбула, на Фанар, прибула делегація з Україні, до складу якої увійшли голова Верховної Ради Андрій Парубій, екс-президент України Віктор Ющенко та Перший віце-прем’єр Стапан Кубів.

Також до Стамбула прибули віце-прем’єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, міністр спорту та молодіжної політики Ігор Жданов, міністр оборони Степан Полторак, дружина Президента України Марина Порошенко та інші.



Безпосередньо Томос, тобто грамота, написаний афонським Лукою на пергаменті, прикрашеному за прикладом старовинних документів. В текст документа, який визначає автокефалію української церкви, включено статут Православної церкви України.

Текст Томосу написано грецькою, його переклали українською.





Передбачається, що Томос виставлять у Софії Київській, щоб усі миряни могли його бачити.

Томос складено на пергаменті, він має форму сувою.

Нагадаємо, обов’язковою умовою для надання автокефалії канонічної церкви в Україні було проведення Об’єднавчого собору, який обрав предстоятелем УПЦ митрополита Епіфанія та затвердив статут Православної церкви України.