УНА-УНСО святкує 26-у річницю з дня створення

10:40, 30.06.2016
УНА-УНСО святкує 26-у річницю з дня створення

26 років тому народилася яскрава політична і мілітарна сила

Сьогодні, 30 червня, Українська Національна Асамблея-Українська Націоналістична Самооборона (УНА-УНСО) святкує 26-у річницю з дня створення. 
 
«УНА-УНСО сьогодні 26 років ! Тоді в 1990 р. в день народження Романа Шухевича народилася яскрава політична і мілітарна сила, яка і сьогодні на фронті в складі 131 Окремого Розвідувального Батальйону Збройних Сил України, є наші хлопці і в інших підрозділах і також серед добровольців. Але і в Києві і на місцях ми контролюємо дії влади і готові знову вийти на барикади за ті ідеали, за які ми боролися проти на Майдані, за які йшли в бій вояки УПА», - написав на своїй сторінці у «Фейсбук» член військової розвідки ГО УНСО Ігор Мазур.
 
Нагадаємо, 30 червня 1990р.  було утворено Українську Міжпартійну Асамблею, котра об’єднала на той час різні патріотичні групи, організації та партії. 19 серпня 1991р., коли в Москві до влади прийшли  путчисти,  для боротьби з ГКЧП, УМА  створює загони Самооборони - УНСО.
 
8 вересня 1991 р. УМА  перейменовано  в  Українську  Національну   Асамблею,  УНСО  стає  її   структурним силовим підрозділом, організація отримує в народі назву УНА-УНСО, йдеться на офіційному сайті політсили.
 
Під час Майдану 2013–2014 рр. УНСО стала однією з чотирьох організацій-співзасновниць  військово-політичного руху «Правий Сектор» в багатьох регіонах України. УНСОвці захищали студентів під час розгону силовиками мітингу протесту 30 листопада, становили найбільш бойову частину Майдану.
 
22 січня в бою на вул. Грушевського був вбитий снайпером Михайло Жизневський «Локі», один з найактивніших УНСОвців. Він посмертно нагороджений Пустельним Хрестом УНСО. 
 
17 березня 2014 спецслужби РФ викрали одного з керівників організації Миколу Карпюка, якого судять в Росії.
 
Після переходу Росією весною 2014 у відкритий, хоч і неоголошений наступ на східні території України, УНСОвці їдуть на Схід у складі батальйонів «Айдар», «Азов», «Донбас». Також був сформований добровольчий батальйон УНСО, який увійшов до складу Збройних Сил України. З жовтня 2014 бійці батальйону виконують бойові завдання в зоні АТО неподалік від Маріуполя і в інших «гарячих» точках
 
В 2014 здійснюється пілотний проект Міністерства Оборони України та УНСО у Вінниці. Силами організації створено навчальний центр імені Євгена Коновальця, де добровольці УНСО проходять професійний вишкіл перед оформленням до лав Збройних сил України.
 
20 серпня 2015 Міністерство юстиції України зареєструвало Політичну партію «УНА-УНСО».