Олена Теліга: до 110-ї річниці поетеси у Бабиному Яру встановили хрест

07:03, 22.07.2016
Олена Теліга: до 110-ї річниці поетеси у Бабиному Яру встановили хрест

(Фото з сайту www.ukrinform.ua)

З нагоди 110 річниці від дня народження видатної української поетеси та діячки ОУН Олени Теліги у Бабиному Яру було встановлено і освячено кам'яний хрест замість дерев'яного.

Про це повідомляє Укрінформ.

"До цього часу багато років тут стояв дерев'яний хрест. Ми багато років домагалися гідного вшанування пам'яті Олени Теліги, і сьогодні ми цей пам'ятний кам'яний хрест поставили", - сказав на церемонії перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

За його словами, встановлення кам'яного хреста має глибоке значення для сучасної України.

"Переконаний, що незабаром на цьому місці, у Бабиному Яру, буде споруджено пам'ятник Олені Телізі, адже саме тут вона загинула за українську національну ідею, відстоюючи ідеали незалежної Української держави", - зазначив Червак.

Нагадаємо, у ніч на 15 липня 2009 року було зруйновано пам'ятний хрест загиблим членам ОУН і розбито меморіальну дошку на честь учасників антифашистського підпілля ОУН.

28 вересня 2009 року знову було відкрито та освячено дерев'яний пам'ятний знак-хрест загиблим членам ОУН.

 

 

Олена Теліга – донька професора, міністра Уряду УНР Івана Шовгенова. Народившись у 1906 році у Підмосков’ї, проживши до початку Другої світової війни в еміграції у Європі, Олена Теліга зробила свій життєвий вибір на користь України, присвятивши розбудові її незалежності усе своє недовге життя.

У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибуває похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва, де  стає членом Національної Ради ОУН, очолює Спілку українських письменників, редагує літературно-мистецький додаток до газети "Українське слово" - журнал "Літаври".

У 1941 році у статті під промовистою назвою «Розсипаються мури» Олена Теліга написала: «Будемо самими собою, з усіма своїми поглядами перед обличчям людей своєї нації і хай в протилежність до забріханої большевицької пропаганди кожне наше слово буде непідробною правдою, незалежно від того, чи ця правда усім буде подобатися. Ми ж не йдемо накидати з гори якусь нову ідею чужому середовищу, лише зливаємося зі своїм народом, щоб спільними силами, великим вогнем любові, розлити знов всі ці почування, які ніколи не згасали: почуття національної спільноти і гострої окремішності».

Навіть під загрозою арешту і смерті Олена Теліга не залишає Київ і боротьбу за Україну. 21 лютого 1942 року на тридцять п'ятому році життя Олену Телігу разом із її чоловіком Михайлом Телігою та іншими націонал-патріотами фашисти розстріляли у Бабиному Яру...

Українська поетеса, силу слова якої порівнюють із поезією Лесі Українки, за життя не мала виданої власної збірки. Рукописи творів поетки загинули разом із нею десь за моторошними стінами нацистського гестапо у лютому 1942 р. Копії ж збереглися в учасників підпілля, а згодом вони перевезли її поезію на еміграцію. Там і побачила світ перша поетична збірка Олени Теліги «Душа на сторожі» (1946).

 «У чому ж феномен Олени Теліги? – розмірковує один із дослідників творчого і життєвого шляху поетеси Богдан Червак. - Передусім у цілісності її характеру, силі її поетичного таланту та життєвому виборі, який вона зробила усвідомлено, ні на мить не сумніваючись у його правильності і правоті. Чимало дослідників життя і творчості поетки не можуть збагнути, як "салонна дама", що виховувалася в атмосфері російської культури, прийшла до усвідомлення себе українкою. Більше того, національна самоідентифікація переросла у необхідність активного захисту політичних і культурних прав української нації.

Олена Теліга - зразок суспільної поведінки людини, позбавленої комплексів меншовартості й страху. Це те, що зветься справжнім характером. Не випадково вона так часто у своїх поезіях вживала слово "грань", яким, з одного боку, означувала чітку межу між добром і злом, своїми і чужими, життям і смертю, а, з другого, вимагала від своїх героїв її переступити, відважитися на вчинок гідний лицаря.

Сьогодні неможливо уявити Олену Телігу поза духовним і культурним життям України. Залишається одне: осягнути велич її духу.»