В Ескі-Кермен кримські археологи розкопали унікальні знахідки (фото)

17:08, 14.08.2016
В Ескі-Кермен кримські археологи розкопали унікальні знахідки (фото)

Під час літніх розкопок стародавнього міста Ескі-Кермен у Бахчисарайському районі анексованого Криму, археологи так званого Кримського федерального університету ім. Вернадського розкопали унікальні знахідки античної доби.

 

Про це йдеться у повідомленні на сайті самого університету в неділю, який до анексії Криму Росією у 2014 році називався Таврійський національний університет ім. Вернадського.

 

Утім, зараз науковці університету, які лишилися у Криму, вважають себе російськими археологами.

 

При цьому, директор Науково-дослідного центру історії і археології Криму, керівник експедиції Олександр Айбабін повідомляє, що фахівці центру досліджують городище Ескі-Кермен з 2003 року, але жодного разу раніше не вдавалося отримати такі унікальні стародавні предмети.

 

 

Першою знахідкою стала декоративна бронзова бляха круглої форми з рельєфним зображенням хижого птаха, який роздирає зайця. Друга знахідка – бронзова монета (херсонеський дихал) 350-330 років до н.е., яка перебувала поруч з керамікою пізнішого переіоду ХІІІ ст.

 

Дослідження археологи проводили у трьох місцях: неподалік Північної огорожі, на Підйомній дорозі та на самому городищі.

 

 

За словами професора Айбабіна, поблизу городища знайдено дорогу, прорубану в стародавні часи в самому плато та залишки оборонної вапнякової стіни завтовшки два метри.

 

 

Кримські археологи планують продовжувати археологічні дослідження Ескі-Кермен, під контролем окупаційної влади.