У центрі Житомира знайшли підземні ходи (фото)

11:01, 26.10.2016
У центрі Житомира знайшли підземні ходи (фото)

Підземні ходи Житомира ведуть до костелу.

Польські та чеські срібні монети XVI століття, козацькі люльки та таємні підземні ходи знайшли київські та житомирські археологи під час розкопок на Замковій горі в історичному центрі Житомира.

 

Про це повідомляє видання Zhitomir.info

 

На глибині два метри археологи натрапили на підземні ходи. За попередніми припищеннями науковців, ці катакомби ведуть до костелу Святої Софії, розташованого неподалік, тож цим підземним ходам щонайменше 500 років.

 

У знайденому середньовічному підземеллі в майбутньому планують зробити музей. Наразі археологи досліджують територію за мапою, яку склали за допомогою георадару. І сподіваються, що нинішніми раритетами їхні знахідки не обмежаться.

 

 

Експерти кажуть, що на перший погляд може здатися, що знайдені ними артефакти – це просто уламки. Проте, кожен із них має свою історію. Більше того, може змінити історію міста Житомира.

 

«Це підземна споруда, має арочні своди, бачимо, що вона укріплена і це підземний хід до костелу. Період і 1600 рік, і 1700 рік, може і давніше. Можна сказати, що вони по мірі свого використання удосконалювались. Ми плануємо музифікацію під скляним куполом. Так як роблять це у Європі», - каже учасник археологічних розкопок Віктор Потапенко.

 

 

За словами пана Потапенка, археологічне занурення, глибиною близько трьох метрів, дає можливість експертам по ґрунту описати, як розвивався Житомир.

 

«Як ми бачимо по цьому нашаруванню, Житомир декілька разів горів і горів він на фундаментах. Тобто, ми бачимо прошарки золи. Тут фундамент був із каменю, а будинки з дерева, тому вони й горіли», - каже археолог.

 

Одна зі знайдених монет датована 1564 роком.

 

 

«Монета козацького часу, але татарська, з арабськими візерунками і написами. Ця монета знайдена вперше на Замковій горі», - зазначає старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін.

 

Археологічна експедиція на Замковій горі триватиме до 18 грудня 2016 року, тому експерти запрошують охочих долучитися до розкопок і допомогти.

 

«Ми завжди тут на Замковій, десь з 9.30 і до сутінків», - наголошують учасники  археологічної експедиції.