Дід віце-прем'єра Іванни Климпуш-Цинцадзе був очільником Гуцульської республіки

15:43, 03.12.2016
Дід віце-прем'єра Іванни Климпуш-Цинцадзе був очільником Гуцульської республіки

(Фото з архіву.)

Дмитро Климпуш, дід віце-прем'єра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе був очільником Гуцульської республіки.

Про це вона повідомила на Facebook, виклавши історичний знімок.

"Цікаво і зворушливо, коли приятелі зненацька телефонують, бо ненароком відвідали музей в Ужгороді, а там знайшли фото, яке, певно, має стосунок до моєї родини. Саме так, нижче фото очільників Гуцульської республіки 1918-1919рр, з центром у селищі Ясіня, які натхненні ЗУНР, прагнули вирватися з Австро-Угорської імперії та об'єднатися із ЗУНР", - написала віце-прем'єр . 

Серед очільників республіки був дід віце-прем'єра Дмитро Климпуш, зі своїми двома братами - Іваном та Василем.

"А через кілька десятиліть, у 1938-39, вони створювали Карпатську Україну, але, як бачите, все почалося набагато раніше", - написала Климпуш-Цинцадзе.

Гуцульська республіка існувала у 1918-1919 роках, проте у радянських підручниках історії про неї мовчали.

На початку листопада 8 листопада народні збори мешканців Ясіні та навколишніх сіл проголосували за возз’єднання закарпатської Гуцульщини з Україною та обрали Гуцульську Народну Раду (ГНР).

До неї ввійшли 42 депутати. Це був законодавчо-представницький орган. Очолив Раду Степан Клочурак. Угорську адміністрацію, жандармерію й прикордонну охорону було розпущено.