У Києві відкрили меморіальну дошку Володимиру Івасюку (фото)

20:11, 03.03.2017
У Києві відкрили меморіальну дошку Володимиру Івасюку (фото)

Вшановуючи Володимира Івасюка Віктор Ющенко став навшпиньки.

Меморіальну дошку видатному українському композитору-виконавцю і поету Володимиру Івасюку відкрили напередодні 68-річниці від його народження у п’ятницю.

 

Дошку встановили на стіні Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України, що по вулиці Леоніда Первомайського у Києві.

 

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація у п’ятницю.

 

Дошку розмістили на стіні Будинку звукозапису невипадково, адже саме там основоположник української естрадної музики і пісняр записав чимало своїх творів.

 

На відкритті були присутні колишній Президент України Віктор Ющенко (саме він присвоїв у 2009 році Володимиру Івасюку звання «Герой України» посмертно), відомий поет, народний артист України Юрій Рибчинський, який співпрацював з Володимиром Івасюком, заступник голови КМДА Ганна Старостенко та інші.

 

 

Цікавий момент: для того, щоб закріпити на відкритій меморіальній дошці гвоздику Віктору Ющенку довелося встати навшпиньки.

 

«Володимир Івасюк як ніхто знав, наскільки сильною є сила мистецтва, сила пісні. Часто вона здатна зробити набагато більше, ніж сотні політиків і дипломатів. І цьогорічне «Євробачення» – яскравий тому приклад. На фоні радянської консервативної естради поява Івасюка стала справжнім вибухом. Тоді вона змінювала душі і зробила все українське популярним і модним. І сьогоднішня подія – це символ глибокої поваги та пам’яті київської громади до всенародного пісняра», – зазначила під час церемонії відкриття Ганна Старостенко.

 

 

Присутні під час виступів неодноразово зазначали, що столиця має дбати про свою історичну пам’ять і традиції, адже це запорука успішного розвитку столиці та країни в майбутньому.

 

Згідно з планами влади Києва, цьогоріч буде встановлено 24 меморіальних пам’ятних знаки українським видатним митцям, громадським діячам, на які міська рада виділила в минулому році понад мільйон гривень.

 

КМДА повідомляє, що від початку 2017 року на вулицях Києва вже з’явилися пам’ятні знаки, зокрема, народній художниці Тетяні Яблонській, українському архітектору Сергію Григор’єву, полковнику армії УНР Євгену Коновальцю, байкарю Євгену Гребінці та іншим видатним діячам України.

 

Як повідомляла «УМ», тиждень тому в Бабиному Яру було відкрито пам’ятник поетесі, учасниці українського визвольного руху Олені Телізі.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 р. у Кіцмані Чернівецької області в сім’ї вчителів Михайла та Софії Івасюків.

 

 

13 вересня 1970 р. на Театральному майдані Чернівців в ефірі українського телебачення вперше виконав пісні «Червона рута» і «Водограй».

 

У 1971 р. в Карпатах був знятий перший український музичний фільм «Червона рута», в якому брали участь Софія Ротару, Василь Зінкевич, Назарій Яремчук, Раїса Кольца, ансамблі «Смерічка» і «Росинка» та прозвучали пісні Івасюка, Дутківського, Скорика.

 

Навесні 1972 р. Івасюк переїжджає до Львова, де стає студентом підготовчого композиторського факультету Львівської консерваторії та переводиться на IV курс Львівського медичного інституту, який завершив у 1973 р.

 

24 квітня 1979 р. Володимир Івасюк зник. Тіло поета і композитора було випадково знайдене 18 травня в Брюховицькому лісі під Львовом. Точна дата смерті Івасюка невідома.

 

22 травня 1979 р. похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові вилився у масову акцію протесту. З того часу на творчість композитора радянською владою фактично було накладено заборону.

 

Батьки загиблого народного співця до останнього свого дня добивалися перегляду справи, бо вважали, що їхнього сина вбили.
 

В часи президентства Ющенка, у 2009 році група слідчих ГПУ під керівництвом заступника Генпрокурора Миколи Голомші поновила розслідування резонансної справи про загадкову смерть Володимира Івасюка і схилялася до версії про навмисне вбивство.

 

Утім, розслідування не було завершене через прихід до влади Віктора Януковича і кадрові зміни у ГПУ.