Пам'ятник УПА в Перемишлі знищили, щоб відвернути увагу від 70-ї річниці акції «Вісла»

13:18, 27.04.2017
Пам'ятник УПА в Перемишлі знищили, щоб відвернути увагу від 70-ї річниці акції «Вісла»

У соцмережах пишуть, що до руйнування пам'ятника офіційні органи влади Польщі не причетні, а їх імена в пропагандистських мартеріалах перекручені (portalprzemyski.pl)

В офіційному коментарі Міністрества закордонних справ щодо показового руйнування пам'ятника воїнам УПА в польському селі Грушовичі дипломати повідомили, що акцію могли провести, щоб відвернути увагу від 70-ї річниці операції "Вісла".

Акцію із руйнування пам'ятника назвали провокацією, ідеться в коментарі МЗС.

"Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз'ясненнями і узгодимо подальші кроки стосовно легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті з 1994 р.", - пишуть в коментар МЗС України у зв’язку із провокацією щодо українського пам’ятника у селі Грушовичі поблизу Перемишля.

При цьому українські дипломати повідомляють, що вже домовлено про проведення найближчими днями у Варшаві двосторонніх консультацій за участю керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Нагадаємо, 26 квітня активісти-радикали польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник воякам УПА на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля у Польщі.

Пам’ятник був споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому.

Варто відзначити, що упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти місць пам'яті. В жодному випадку зловмисників не було затримано. У багатьох випадках інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.

У плюндрування пам'ятників ЗМІ звинувачують російських найманців, яким платять провладні олігархи з РФ.