Сталіну та Берії прокурори оформили підозру у депортації кримських татар (відео)

19:31, 18.05.2017
Сталіну та Берії прокурори оформили підозру у депортації кримських татар (відео)

ГПУ розслідує геноцид кримськотатарського народу, організований Сталіном та Берією (скріншот відео)

Прокуратура Автономної Республіки Крим підписала повідомлення про підозру Йосипу Сталіну та Лаврентію Берії в насильницькому переселенні в 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР.

Повідомлення про підозру у злочині депортації кримськотатарського народу та представників інших національностей підписала начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих прокуратури та підтримання державного обвинувачення АР Крим Світлана Блудова.

Прес-служба Генеральної прокуратури повідомляє, що у грудні 2015 року прокуратурою Автономної Республіки Крим було розпочате розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

"За півтора роки у ході досудового слідства до державних архівів направлено 53 запити, 52 - до вищих навчальних закладів та 67 - до наукових бібліотек. Інформація збиралася по всіх державних установах на території України. Отриману інформацію опрацьовано та складено 103 протоколи огляду вказаних документів", - йдеться у заяві.

Згідно із повідомленням, прокуратура направила запити про міжнародну правову допомогу до Республіки Узбекистан, Республіки Казахстан і Російської Федерації.

"Окрім цього оглянуто 310 томів кримінальної справи, у якій 13.01.2010 винесено постанову, згідно з якою Голодомор Українського народу 1932-1933 років визнано геноцидом, а представників органів державної влади СРСР Йосипа Сталіна, В'ячеслава Молотова, Лазаря Кагановича та інших визнано винними в організації та скоєнні зазначеного злочину", - сказано у заяві.

Повідомляється, що на сьогоднішній день встановлено понад 250 сімей – потенційних потерпілих, а в якості свідків та потерпілих допитано 63 особи, з яких – 45 мешканців тимчасово окупованої території АР Крим.

Юрій Луценко у присутності жертви насильницької депортації та Мустафи Джамілева розповів про хід справи.

"Я вже бачу, що будуть говорити, що ми боремося із мертвими. Ні! Йдеться не лише про відповідальність Сталіна, Берії, інших високопоставлених катів різних народів колишнього Радянського Союзу. ідеться і про тих виконавців цих злочинних наказів, які все ще живі", - сказав Генеральний прокурор.